Vissza a tartalomjegyzékhez


Folytatódik a leszámolás

Az északír húsvéti béketervezet elfogadása óta a katolikus és protestáns terrorcsoportok sorozatos merényletekkel próbálták az egyezség ellen fordítani a közhangulatot.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Lojalista Önkéntes Haderő (LVF) elnevezésű szélsőséges protestáns félkatonai szervezet - amely az elmúlt héten két katolikus embert is kivégzett - közleményben cáfolta meg azokat a híreket, hogy kész lenne a tűzszünetre. Armagh városában egy pubban történt pokolgépes robbantás, míg Belfast protestáns negyedének központjában ugyancsak egy kocsma előtt az egyik vendéget érte két lövés a lábán.
A térdlövés mind a katolikus, mind a protestáns terrorszervezetek bevett szankciója saját közösségük azon tagjai ellen, akik a szélsőséges csoportok megítélése szerint nem gyűlölik eléggé a másik felekezetet. Egy nappal korábban Belfast északi részén egy 76 éves protestáns férfival bántak el ugyanígy. A kiújult terrorcselekmények ellenére Tony Blair Londonban fogadta az észak-írországi brit uralom ellen küzdő radikális katolikus mozgalom, a Sinn Fein vezérkarát.
Míg a britpárti protestáns lakosság vezető ereje, az Ulsteri Unionista Párt már meggyőző többséggel áldását adta a rendezési csomagra, az IRA katolikus terrorszervezet politikai szócsövének tartott Sinn Fein még nem fogadta el hivatalosan az északír béketervezetet.