Vissza a tartalomjegyzékhez


Tűzzel és vérrel született

Izrael ötvenedik évfordulója alkalmából Benjamin Netanjahu miniszterelnök Izrael létezését „a huszadik század és minden század egyik csodájának” nevezte. Világszerte tartottak és tartanak megemlékezéseket az évforduló alkalmából, a holocaust áldozatai és az elesett hősök emlékére.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Tűz és vér kísérte 2000 évvel ezelőt Jeruzsálem pusztulását. Ugyanebből született meg a XX. században a modern Izrael állama. Kedden „Jom Hazikaron”, az Emlékezés Napja alkalmából Izrael-szerte felbőgtek a szirénák annak a 20 ezer 330 hősi halottnak emlékére, akik a zsidó állam megalapítása óta fizettek életükkel hazájuk fennmaradásáért. A forgalom országszerte megállt, az emberek percekig némán álltak az utcákon, autóik mellett. Ezer Weizman államfő elmondta, ez a huszonnégy órás gyász fontos a nemzet számára, hogy megemlékezzen azokról, „akiknek köszönhetjük az életünket”. Csütörtökön kétnapos ünnepség veszi kezdetét, melynek központjában a Jeruzsálemben megrendezésre kerülő rendezvény áll, amelyre a földkerekség minden demokratikus országából érkeznek meghívottak.
A világ más részein is tartottak megemlékezéseket Izrael Állam megalakulásának 50. évfordulója alkalmából. Washingtonban vasárnap tízezer vendég látogatott el arra a megemlékezésre, amelyet Izrael ötvenedik évfordulója alkalmából tartottak.
A CNN amerikai hírcsatorna ugyanakkor emlékeztet arra, hogy nem mindenki számára ünnep Izrael megalakulása. A zsidó állam létrejötte sok arab szemében egyenesen „a katasztrófa” eljövetelét jelentette... „Kinyújtjuk kezünket a szomszédos államok és azok népei felé a béke és a jó szomszédság szellemében” - áll Izrael 1948-as Függetlenségi nyilatkozatában. Az arabok válaszát tömören a New York Times aznapi számában megjelent cikk címe jelzi: „A cionisták kihirdetik Izrael Államot... Tel Avivot lebombázták, Egyiptom elrendelte az inváziót”. Akkoriban még nem lehetett tudni, hogy Izrael létezni fog egy hét múlva, nemhogy ötven évvel később.
Izrael azonban nemcsak hogy fennmaradt, de meghétszerezve lakosságát a Közel-Kelet egyetlen valóban demokratikus országa lett. Megfigyelők szerint ugyanakkor a megemlékezéseket nem az elért eredmények önfeledt ünneplése jellemezte. A CNN úgy véli, hogy az ötven év alatt felhalmozódott véleménykülönbségek és csalódások hozzájárultak ahhoz, hogy most egyfajta furcsa depresszió figyelhető meg Izraelben. „Mindenkinek rossz előérzete van a jövővel kapcsolatban, és ezért az emberek nem akarnak túl sok örömöt kimutatni” - jegyezte meg egy izraeli. „Ki tudja mi fog történni holnap?” Elie Wiesel író ugyanakkor arra emlékeztet: „Az összes veszély, fenyegetés és háború ellenére létezik Izraelünk. El tudunk menni Jeruzsálembe. Nemzedékek és nemzedékek nem tudtak, és mi el tudunk.”