Vissza a tartalomjegyzékhez


Moszkva kilábalt a kormányválságból

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Borisz Jelcin tessékeli Szergej Kirjenko újdonsült kormányfőt. Most bizonyíthat.Fotó: MTI

Az orosz lapok Jelcin győzelmének és a baloldal vereségének tartják az Állami Duma döntését, amellyel harmadszorra megszavazta Szergej Kirijenko miniszterelnöki kinevezését. Egyesek szerint a kommunista frakcióvezető Gennagyij Zjuganov már most elvesztette a 2000-es elnökválasztásokat is, hiszen a kommunista képviselők nem neki, hanem Borisz Jelcin akaratának engedelmeskedtek.
Az Izvesztyija értékelése szerint a duma szavazása ellenére a politikai ellenállás és a feszültség egyáltalán nem szűnt meg, egyszerűen csak új szakaszába jutott. Az orosz lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a többhetes kormányválság bebizonyította: az orosz politikai és gazdasági elit megosztott, nincs közös ideológiája, s nem hajlandó felülemelkedni saját önző érdekein. Várható tehát, hogy bármilyen megfelelő ürügy esetén újra fellángol a hatalmi harc.
Az új kabinetnek csak két-három hónapja lesz arra, hogy valóban érzékelhető eredményeket mutasson fel, ugyanis az eredmények elmaradását az ellenzék nem fogja tétlenül szemlélni. Másfelől, ahogy Zjuganov is fogalmaz, az országra nehéz hónapok várnak, súlyos válság alakulhat ki őszre, és akkor az elégedetlen tömegek kényszeríthetik a kormányfőt és az államfőt pozíciójuk elhagyására. A Sud-Quest című tekintélyes francia napilap szerint a Kreml tényleges hatalmát már a csúcsokon megsemmisíti a szilárd helyzetű gazdasági-pénzügyi oligarchia, illetve helyi szinten a regionális „hűbérurak” hatalma. Ilyen feltételek mellett Jelcin és Kirijenko számára nagy kihívás a reformok megvalósítása.
Borisz Jelcin mindazáltal a józan ész pártérdekek felett aratott győzelmének nevezte a duma döntését. Az új kormánylistáról néhány név már ismertté vált. A népszerűségi listák élén álló, szintén fiatal politikus, Borisz Nyemcov ismét miniszterelnök-helyettesi kinevezést kapott, sőt befolyása még növekedett is, hiszen az eddigi tíz miniszterelnök-helyettesi poszt számát háromra csökkentették. A Kirijenkót támogató ultranacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij szintén jelezte: igényt tart pártja részvételére az új kormányban.
Az elnök örömének adott hangot, hogy „az orosz hatalom méltósággal tudott kilábalni az elhúzódó kormányválságból, nem vesztve tekintélyéből, megőrizve az egyetértést és a nyugalmat is az országban”. Az új kormányfő a parlamenti szavazás kapcsán úgy nyilatkozott, hogy annak eredményei megmutatták: sem a kormány, sem a törvényhozás nem hajlandó kockáztatni; mindkét fél az erős Oroszország igényét fogalmazta meg.
Az Interfax hírügynökség értesülései szerint várhatóan kizárják a Kommunista Pártból azt a 12 dumabeli képviselőt, akik a pénteki titkos voksolás során a pártérdekekkel ellentétes döntést hoztak a Kirijenko elleni szavazásra való felszólítás ellenére.
Az amerikai kormányzat üdvözölte Kirijenko miniszterelnökké történt kinevezését, hangsúlyozva, hogy Washington hasonlóan szoros együttműködésre törekszik vele, mint elődjével.