Vissza a tartalomjegyzékhez


Angol keringő a Postabankkal

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Várhatóan a csütörtöki kormányülésen (lapzártánk után) megszületik a döntés a Postabank tőkeemelésével kapcsolatban. Bár sem az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet, sem a pénzügyminisztérium nem szivárogtatott ki információt az esetleges befektetőről, annyi azonban tudható, hogy a zártkörű alaptőke-emelésben érdekelt angliai befektetővel a hét elején felgyorsultak a tárgyalások.
A Singer and Friedlander bankház nemzetközi igazgatója - amely a Postabank tőkeemelésében ügynökként szerepel - a bank által benyújtott hivatalos papírok mibenlétére csak annyit volt hajlandó mondani: a postabanki tőkeemelésben részes felek „már néhány napja egyértelműen megállapodtak az alkalmazandó elvekben, s a felek azóta is folytatják az ügylet technikai és jogi elemeinek kidolgozását; ez a folyamat jelenleg is a normális mederben zajlik”.
A lehetséges befektető - egyesek szerint az említett bankház -, amint arról már korábban beszámoltunk, nem hosszú távú együttműködésnek szánja a vásárlást, hanem kizárólag pénzügyi befektetésről van szó.
A Postabank éves rendes közgyűlésén, április 10-én határozták el a bank részvényesei, hogy hétfőtől május 11-ig jegyezhetnek részvényt a meghívott külföldi és magyar intézményi befektetők. Névértéken az alaptőke-emelés összege nem lehet kevesebb mint 17,1 milliárd forint, és nem lehet több, mint 20 milliárd forint.
A közgyűlés döntése értelmében a részvényjegyzésre jogosult befektetők körébe meghívtak öt olyan befektetési alapot, amelyet a Kleinwort Benson londoni befektetési bank várhatóan a Nagy-Britanniához tartozó Jersey szigetén jegyez be.
A Singer and Friedlander befektetési háznak van brit hatósági engedélye arra, hogy befektetési menedzseri feladatokat lásson el - közölte a hatósági jogkörrel bíró brit Befektetési Felügyelet (IMRO).