Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY ERIKA
Rekordok különböző előjellel

Az időszak elején a folyamatos emelkedés koronájaként a BUX átlépte a 9000 pontos határt. A dinamikus növekedést az is bizonyítja, hogy szűk egy év alatt ez már a negyedik ezres meghódítása volt. A részvényforgalom pedig az utóbbi négy év alatt megötvenszereződött, így például a mai egy hetes átlagos forgalom megegyezik a négy évvel ezelőtti egész évessel. A TVK árfolyama Budapesten 5240 forintig emelkedett, de a londoni piacon még ennél is jóval magasabb, 5700 forintos szintet ért el.
Sajnos a pozitív rekordnak nem sokáig örülhettek a befektetők, mert a következő naptól - előbb mérsékelt, majd drasztikus - esést szenvedett el a piac a BUX 8502-es mélypontjával. E folyamat elindítója minden valószínűség szerint az amerikai és a japán tőzsdék gyengülése volt, ami begyűrűzve a budapesti börzét is magával ragadta.
Mind az árfolyam emelkedésében, mind a csökkenésében meghatározó szerepet játszott a Richter és a TVK. A gyógyszergyár most nyilvánosságra hozott eredményei elmaradtak a várakozásoktól, tovább csökkentve ezzel a vásárlókedvet.
A másik rekorder, a TVK kereskedését a befektetésvédelmi törvény értelmében április 24-én felfüggesztették. A társaság ugyanis a tőzsdei kereskedési idő alatt tartotta sajtótájékoztatóját, így az információk mindenki számára egyenlő elérési lehetősége nem volt biztosított. Talán ennek is köszönhető a másik vegyipari cég, a Borsodchem részvényének kiugró (5%) árfolyam-emelkedése. A közzétett első negyedéves gyorsjelentésre - amely a vártnál is jobb eredményekről tanúskodik - további emelkedéssel reagált a tőzsde. Az elemzők még a jelenlegi árszinten (7900 forint) is javasolják a papír vásárlását.
A prompt (azonnali) BUX-index több mint 500 pontos esését csak jóval kisebb mértékben követte a határidős piac, ami nagyon megnövelte a kamattartalmakat (jelenleg 23-25%). Ez igen magas, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a héten nagymértékben csökkentek - 1-1,5 százalékkal - a közép- és hosszú lejáratú állampapírok hozamai (a kétéves lejáratnál ez alig több mint 16%). Így egy lefedezett tőzsdei vásárlás több mint 8 százalékkal hozhat többet a kasszába, mint egy hasonló futamidejű állampapír vásárlása.
Meg kell még említeni, hogy a jelentős árfolyamesések kedveznek a most tőzsdézni kezdő befektetőknek, hiszen a cél a minél alacsonyabb árfolyamon történő vásárlás. Például a Mol az általános esés miatt igen sokat veszített értékéből, bár eredményei ezt nem indokolják, ezért még rövid távon is jó befektetés lehet a 6400 forintos szinten történő vásárlás.