Vissza a tartalomjegyzékhez


Amerikai befektetői hullám

MUNKATÁRSUNKTÓL

Magyarország NATO-csatlakozása után egy újabb befektetői hullám várható. Ezúttal főleg az 5-10 millió dolláros tőkével rendelkező kisbefektetők vannak soron - mondta lapunk kérdésére Peter Tufo, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.
A várható második befektetői hullám csak erősíti azt a tendenciát, ami már eddig jellemezte hazánk invesztori térképét. Magyarországra ugyanis eddig legnagyobb arányban amerikai tőke áramlott be, értéke meghaladta a 6 milliárd dollárt. Így mára 400 vállalat van amerikai tulajdonban, melyek mintegy 20 ezer dol-gozót foglalkoztatnak. A nagykövet, mint hajdani üzletember úgy látja, hogy egészséges egyensúlyt kell teremteni a csúcstechnológiával rendelkező tőkeerős befektetők és a kisebb, főként kockázati tőkét felkínáló vállalkozások között.
Tufo egyébként úgy látja, hogy a keleti régió rövid időn belül nagyobb fejlődésnek indul majd, mint a nyugati térség. Főként azért, mert kedvező a földrajzi fekvése - három keleti szomszéd országgal határos. Másrészt, ami eddig hátrány volt, a magas munkanélküliség és az alacsony bér a befektetők szemében előnnyé válik.