Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Zaklatott rendőrlányok?

A miskolci Rendőr Szakközépiskola egy hallgatónője a Miniszterelnöki Hivatal számítógépes rendszerére eljuttatott elektronikus levélben magától Horn Gyulától kért segítséget, azt állítva, hogy néhány oktató a jó vizsgaeredményekért cserébe szexuális szolgáltatást kér a lányoktól. A vizsgálat megindult.

Ennek ellenére számtalan a kérdőjel az ügy körül. Mocsári Sándor ezredes, a Rendőr Szakközépiskola igazgatója, állítása szerint, február végén lapunktól - mely riportot kívánt készíteni a történtekről - hallott a molesztálási vádakról.
Az ezredes elképzelhetetlennek tartotta, hogy ilyesmi megtörténhetett, de azért ígéretet tett arra, hogy vizsgálatot indít. Cserébe arra kérte lapunkat, hogy ne számoljunk be az ügyről. S hogy mégis van ügy, arról az iskolaparancsnok - legalábbis állítása szerint - az újságokból értesült, amelyekben egyébként is ellentmondásos hírek jelentek meg minderről. Lapunk kérdésére, hogy az ígért vizsgálatot lefolytatta-e, Mocsári azt felelte: „Mivel a Miniszterelnöki Hivatalba érkezett a feljelentés, én saját hatáskörömben már nem tehettem semmit.”
Ám a Horn Gyulának címzett e-mailről az ezredes - saját bevallása szerint - csak a múlt héten értesült, ha pedig nem tudott a feljelentésről és a felettes szervek eljárásáról, azok nem is akadályozhatták őt az ígért vizsgálat lefolytatásában. A parancsnok érvelése szerint: „Ha egyszer nincs egyetlen sértett sem, aki hozzám fordult volna, nincs mit vizsgálnom.” Sőt úgy tudja, hogy „egyáltalán nincs is sértett, mert az e-mail névtelen volt”. Nagyné Abonyi Katalin, a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa azonban lapunknak elmondta, hogy az elektronikus levél nem volt anonim, azt a sértett - akinek a kilétét természetesen titokban tartják - aláírta.
Mocsári igazgató ennek ellenére kizártnak tartja, hogy iskolájában szexuális zaklatás történt. „Ha ezt itt valaki végigszenvedte, miért nem hozzám vagy a női oktatók egyikéhez fordult panaszával, miért a miniszterelnöktől kért segítséget?”- teszi fel a kérdést az ezredes. A parancsnok elmondása szerint a szakközépiskolában az élet zavartalanul zajlik tovább.