Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Szürke Farkasok a pesti éjszakában


Budapesti éjszaka a Király utcában a robbantások után. Szigorúan ellenőrzött negyedek Fotó: MTI

A pénteken felrobbantott autó tulajdonosa, az 52 éves egyiptomi Hafez Ismail valamikor az egyiptomi hadsereg alezredese volt. A férfi 1986-ban kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, amit sokan úgy értelmeznek, hogy akár valamelyik terrorszervezetnek vagy arab politikai szervezetnek is a tagja lehetett. Hazánk ekkor még a Varsói Szerződés tagállamai közé tartozott, és tevőleges segítséget nyújtott efféle szervezeteknek is. Rendőrségi körökből úgy tudjuk, hogy a nemzetbiztonsági hivatal is nyomoz az ügyben.
A szakértők arab-török konfliktust vélnek a háttérben, s ezzel kapcsolatban a török Szürke Farkasok terrorszervezet neve is többször elhangzott. A Mercedesben robbant bomba is képzett pirotechnikai szakemberekre vall. Garamvölgyi László szóvivő elhárította a témát firtató kérdésünket, mondván: erről az ORFK nyilatkozhat.
Sági László, a ORFK sajtószóvivője sem kívánt a nyomozás érdekeire tekintettel ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban nyilatkozni. Lapunknak annyit sikerült megtudni tőle, hogy Hafez Ismail kihallgatása során azt mondta, neki nincsenek ellenségei az országban, s nem tudja, hogy ki követhette el az akciót. Lapértesülések szerint az arab férfi el akarja hagyni Magyarországot, ami azért is furcsa, mert Hafez Ismail a Magyarországon élő arab kolónia egyik legbefolyásosabb személyének számít. Hazánk legnagyobb agrár-részvénytársaságával állt üzleti kapcsolatban, külkereskedelemmel foglalkozó cégének adózott nyeresége 700 millió forintot tett ki tavaly. A VII. kerületben rövid időn belül egyébként ez a robbantás volt a harmadik, emellett volt egy robbantási kísérlet, amikor is egy török étterem előtt helyeztek el pokolgépet.