Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁSZTY ÉVA
Dörzsölt narkódílerek

Az Igazságügyminisztérium változtatni akar azon a szabályozáson, amely meghatározza, hogy mi számít csekély, illetve jelentős kábítószer-mennyiségnek. A jelenlegi meghatározás ugyanis megkönnyíti a kereskedők számára a felelősség alóli kibúvást.

A Büntető törvénykönyv megkülönbözteti a „csekély” és „jelentős” mennyiség fogalmát, de nem határozza meg ezen kategóriák tartalmát. Erről a Legfelsőbb Bíróság kollégiumi állásfoglalása ad eligazítást. A testület a nem kábítószer-élvezők számára halálos adagot vette alapul, s ennek tízszeresében határozta meg a „csekély” érték felső határát, ennek legalább százszorosa pedig a „jelentős” mennyiség lett. A szabályozás logikája szerint akinél csekély mennyiséget találnak, feltehetőleg inkább kezelésre szoruló narkós, semmint kereskedő, ezért amennyiben gyógykezelésnek veti alá magát, mentesülhet a büntetés alól. A nyomozók tapasztalata szerint a dörzsölt drogkereskedők éppen ezért csak ritkán tartanak maguknál a csekély mennyiséget meghaladó kábítószeradagot. Nagyobb adag átadását általában több találkozás során, különböző színhelyeken bonyolítják le.
Mint Soós Lászlótól, az Igazságügyminisztérium büntetőjogi főosztályának tanácsosától megtudtuk, az új tervezet kábítószer-fajtánként határozza meg a kritikus menynyiséget, és sok esetben nagymértékben csökkenti a „csekély” és a „jelentős” mennyiség határát, amit a tiszta hatóanyag-tartalom alapján szab meg. Ez legalábbis egy ideig megnehezítené a kereskedők működését, hiszen sokkal kisebb mennyiséget tarthatnak majd maguknál, és az is időbe telik majd, míg kialakítják az új mennyiségekkel kapcsolatos stratégiájukat. Nemzetközi tapasztalatokra alapozva a szakemberek egybehangzóan azt állítják, hogy a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményeket csak a kereskedők szigorú megbüntetésével lehet visszaszorítani. El kell érni, hogy a büntetés elrettentő ereje meghaladja a kábítószer-forgalmazásból származó rendkívüli haszon vonzerejét. Az igazi elrettentéshez azonban a büntetés súlyánál is fontosabb annak elkerülhetetlensége.