Vissza a tartalomjegyzékhez


A rend kormányát ígéri Orbán

Orbán Viktorra és a Fidesz választási programjára zsúfolásig megtelt a Testnevelési Egyetem díszterme. Mint ahogy Budapest utcáit is ellepték a Fidesz-miniszterelnökjelölt gigantikus arcképei. Az utcai stílus mintájára a pódium hátterében egy hatalmas, többgigantposzternyi transzparens függött, mintegy az eget ábrázolva, kék alapon fehér felhőkkel, azok fölött pedig, szinte elérhetetlen messzeségben, a „Szabadság és jólét” jelszava.
Orbán Viktor e jelmondattal kapcsolatban sietett megnyugtatni a jelenlevőket: „Ne tévessze meg önöket a mögöttem látható szó: szabadság. Rend nélkül a szabadság ugyanis élvezhetetlen, az ilyen állapot előbb-utóbb felemészti szabadságunkat. Ezért múlhatatlan szükségét érezzük annak, hogy rend legyen. Majd így folytatta: „A következő kormánynak a rend kormányának kell lennie.”
A koalíciós esélyekről szólva úgy szőr mentén, újabb kifejezéssel gazdagította a politikai nyelv árnyalatait: „kelleténél szélesebb koalíció”. Erről azt mondta: „Nincs, és reményeink szerint nem is lesz szükség a kelleténél szélesebb koalícióra.” Vagyis álmai szerint a Fidesz - MPP, az MDF és a kereszténydemokraták Fideszhez csapódott része a választások után kormányt tud alakítani.
„Ez a kormány - mondta - nem fogja hagyni, hogy a külföldiek magyar termőföldhöz jussanak.” Továbbá már szeptembertől eltörli a tandíjkötelezettséget, vonzóvá teszi a háromgyermekes családmodellt, a kis- és közepes vállalkozások támogatásával lecsökkenti a munkanélküliséget, illetve „összhangba hozza Európa gazdasági térképén elfoglalt helyzetünket a kulturális térképen elfoglalt helyzetünkkel”.