Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
A püspök kifarolt

Valószínűleg szervezési hiba áldozatai lettek a Magyar Igazság és Élet Pártja dunakeszi aktivistái, amikor Tőkés László református püspököt kérték fel a képviselőjelöltjük melletti korteskedésre. A romániai forradalom hőse ugyanis egy milliméterrel sem tolta előrébb a MIÉP szekerét. Előadása témájául a határon túli magyarság helyzetét választotta.

A hallgatóságot ért első csalódás kulturális jellegű volt: közvetlenül a felkonferálás után derült ki, hogy a „Jézus szíve vegyes kórus” (karigazgató: Kovács Lajosné, Lujzika) mégsem ad ízelítőt művészetéből. Kárpótlásul Révész István Ki a magyar? című verse hangzott el, majd Tőkés László kapta meg a szót.
A püspök hamar lehűtötte a kedélyeket: „Félreértés történt, én nem a MIÉP, hanem Kisida Elek doktor úr meghívására jöttem Dunakeszire, beszédem témája pedig nem kapcsolódik a választásokhoz.” Tőkés Lászó tartotta magát ígéretéhez, és az Erdélyben élő kisebbség problémáit vázolta fel. A határon túl élő magyarság 1990 és 1994 között volt a legjobb helyzetben, amikor néhai Antall József 15 millió magyar miniszterelnökének nevezte önmagát - tudtuk meg a püspöktől. Tőkés László szerint az idézett antalli kijelentés „a legfontosabb apokrif evangéliumi mondat”. A püspök szükségesnek tartja a trianoni traumák feloldását, és azt, hogy a magyarországi magyarok többet törődjenek a határon kívüliekkel. A sértődés elkerülése végett hozzátette: „én az átlagról beszélek, nem rólatok, testvérek”. Tőkés ezután felhívta a figyelmet a Magyarok Világszövetsége által közzétett hatpontos minimumcsomagra, amely a nemzet sorskérdéseivel foglalkozik. A MIÉP-es hallgatóság előtt ekkor halvány reménysugár jelent meg: a püspök ugyanis kijelentette, olyan pártokra kell szavazni, amelyek egyetértenek az említett memorandummal. Egy hallgatói kérdésre adott feleletből azonban az a meglepő tény derült ki, hogy mind a hat parlamenti párt támogatja az MVSZ felvetéseit. A műsorvezető - mintegy mentő ötletként - felkérte Tőkés Lászlót, mondjon néhány méltató szót a MIÉP jelen lévő képviselőjelöltjéről, az est házigazdájáról. A romániai forradalom hőse azonban ellenállva a kísértésnek, tömören így válaszolt: „Nem ezért jöttem, nem nyilatkozom.”