Vissza a tartalomjegyzékhez


Hat pont a dumának

Az orosz parlament tagjai szerdán megkapták azt a hatpontos listát, amely körvonalazza, mi lesz velük, ha „kiszavazzák” magukat állásukból. Erre jó esélyük van, ugyanis ha harmadszorra is leszavazzák Szergej Kirijenkót, Borisz Jelcin államfő miniszterelnök-jelöltjét, akkor Jelcinnek fel kell oszlatnia a parlament alsó házát. Az Állami Duma tagjai eddig kétszer utasították el Kirijenko jelölését.
A 450 tagú duma képviselői megkapták a jogaikról és biztosítékaikról szóló tájékoztatást a feloszlatás esetére. A képviselőket 1995-ben választották meg, azóta ingyenes volt számukra egyebek között a lakás, az utazás, a hivatali autó sofőrrel. Ha „kiszavazzák” magukat székükből a következőkre jogosultak:
1. Mindegyik képviselő legfeljebb 10 tonnányi személyes holmit szállíttathat ingyenesen haza. (Egy költöztető cég szerint egy ilyen nagyságú fuvar 15 ezer rubelbe - 2450 dollárba - kerül Oroszország távol-keleti részére.)
2. Az állam megváltja a képviselőknek és hozzátartozóiknak a jegyet hazáig.
3. A képviselőknek és hozzátartozóiknak joguk van visszakerülni korábbi állásukba, vagy ahhoz hasonló munkakörbe.
4. A képviselők moszkvai honatyáskodásának ideje beleszámít nyugdíjalapjukba.
5. A képviselők választhatják az előnyugdíjazást - csakúgy mint családtagjaik -, ha már csak két évük hiányzik a nyugdíjaskorig.
6. A képviselők hozzátartozói jogosultak előző munkahelyük összes juttatására. (MTI)