A sokunk által kedvelt ital őshazája Kína, ahol már
2000 évvel ezelőtt termesztettek teacserjét. A teacserje
levelét mindmáig kézzel szedik. Egy gyakorlott teaszedő
naponta 27-32 kilogrammot leszüretelhet. A feldolgozást a
szüret után az ültetvényen végzik, ennek módja alakítja ki
a különböző teák karakterét. Európában a XVII. század
második felétől indult hódító útjára ez az ital, amit
már ekkor tejjel szolgáltak fel. Az újonnan létesített
teaházak elsősorban a férfiak törzshelyévé léptek elő,
azután - a teakertek divatba jöttével - a háztartásokban
is elterjedt a teázás szokása. Itt tűzijáték, hangverseny
vagy éppen árnyjáték megtekintése közben élvezhette a
család minden tagja a felszolgált illatos italt. Az amerikai
telepesek szakítottak a tejes tea hagyományával. Őket
tisztelhetjük a jeges tea feltalálóiként, sőt a filteres tea
ötlete is egy amerikai kereskedő, Thomas Sullivan nevéhez
fűződik. Ma már rendkívül gazdag a választék a
különböző ízesített, fűszeres, gyümölcsös és
gyógyteákból. Magunk is készíthetünk egzotikus
teakülönlegességeket, finom teasütemény társaságában
vendégeinket is méltó módon fogadhatjuk ezekkel.