Vissza a tartalomjegyzékhez

CZIGONY JÚLIA
Isszuk a levét


A
sokunk által kedvelt ital őshazája Kína, ahol már 2000 évvel ezelőtt termesztettek teacserjét. A teacserje levelét mindmáig kézzel szedik. Egy gyakorlott teaszedő naponta 27-32 kilogrammot leszüretelhet. A feldolgozást a szüret után az ültetvényen végzik, ennek módja alakítja ki a különböző teák karakterét. Európában a XVII. század második felétől indult hódító útjára ez az ital, amit már ekkor tejjel szolgáltak fel. Az újonnan létesített teaházak elsősorban a férfiak törzshelyévé léptek elő, azután - a teakertek divatba jöttével - a háztartásokban is elterjedt a teázás szokása. Itt tűzijáték, hangverseny vagy éppen árnyjáték megtekintése közben élvezhette a család minden tagja a felszolgált illatos italt. Az amerikai telepesek szakítottak a tejes tea hagyományával. Őket tisztelhetjük a jeges tea feltalálóiként, sőt a filteres tea ötlete is egy amerikai kereskedő, Thomas Sullivan nevéhez fűződik. Ma már rendkívül gazdag a választék a különböző ízesített, fűszeres, gyümölcsös és gyógyteákból. Magunk is készíthetünk egzotikus teakülönlegességeket, finom teasütemény társaságában vendégeinket is méltó módon fogadhatjuk ezekkel.