Vissza a tartalomjegyzékhez

KŐSZEGI ANITA
A Demmers Teaház

Üdítő színfoltja a VI. kerület utcáinak egy csöpp kis üzlet. A portál igényessége és színharmóniája szinte vonzza az arra járók tekintetét. A külföldön jártas teakedvelők számára a cégér ismerősként hat, hiszen Andrew Demmer neve Európa több városában is a minőséget fémjelzi.

A budapesti teaház megnyitójára - mindenfajta reklámot nélkülözve - 1996 decemberében került sor. Az üzletvezető, Fiers Bernadett elmondása szerint a teaház elsősorban üzletnek indult, a későbbiek során azonban maguk a vásárlók formálták át az üzletet teázóvá. Szerencsére a hely adott volt - a galéria kialakításával sikerült a teázó és üzlet közti finom átmenetet megőrizni. A tulajdonosok ízlését dicséri a hangulatos berendezés, a szamovárok, a saját kezűleg keretezett régi tea- és kekszplakátok, teaszállítmányok útvonalait ábrázoló térképek és teaültetvények képei, melyek egy csésze teára várva megédesítik a várakozás perceit.
Magyarországon a teafogyasztásnak nincs kialakult hagyománya, csak nagyon szűk ínyenc réteg ismeri a teafajtákat, a „kezdő kóstolóknak” rendelkezésére áll a Különféle teák elnevezésű prospektus, mely hasznos tanácsokkal is szolgál a különböző teafajták szakszerű elkészítéséhez. A tapasztalatok szerint az ízesített teák a legkeresettebbek. A sláger a skót karamelles tea, egy valódi skót karamellel ízesített ceyloni teakeverék. Fogyasztása - akárcsak a legtöbb teának - tejszínnel ajánlott, mivel a tejszín leköti a teafűben található csersavat.
A Demmers Teaház igazi kincsestár. Az üzlet polcain megtalálhatók a különféle ízesítők, a finomabbnál finomabb angol Walkers kekszkülönlegességek, Thursday Cottage lekvárok, valamint az otthoni teafőzés elengedhetetlen kellékei, mint például a pamut teaszűrő.
Miközben ízelítőt kapunk a tea világából, egy csésze forró ital mellett felüdülést nyerhetünk a mindennapok rohanásai közt.

A Demmersben kapható négyfajta tea:
fekete - ennek sima és ízesített változata;
zöld - sima és ízesített változat;
gyümölcstea - 4 alapgyümölcs: hibiszkusz, alma, citrom, csipkebogyó;
„nemtea” - nem teacserjéről szedett levelekből

Teakészítési tanácsok
Forrázási idő:
fekete tea - 3-5 perc;
zöld tea - max. 2 perc;
gyümölcstea - min. 8 perc

Cím: Budapest VI.,
Podmaniczky u. 14.
Nyitva tartás: hétfő-szombat 10.00-20.00 óráig