Vissza a tartalomjegyzékhez


Labdaembargó

Nem lehetetlen, hogy Magyarország mégis kijut a franciaországi világbajnokságra - legalábbis a szerb lapok szerint. Az utóbbi napokban több belgrádi újságban is közzétettek olyan, nem hivatalos forrásokra hivatkozó jelentéseket, amelyek szerint a magyar labdarúgók titokban megkezdték a felkészülést arra, hogy a Jugoszlávia elleni esetleges újabb nemzetközi szankciók bevezetése esetén átvegyék Jugoszlávia helyét a franciaországi labdarúgó-világbajnokságon.
A Dnevni Telegraf című belgrádi napilap szerdán már a címoldalon közölt kommentárban foglalkozott a kérdéssel, s emlékeztetett arra, hogy a szerb-montenegrói államszövetség elleni ENSZ-szankciók idején a jugoszláv sportolókat egyszer már kizárták a nemzetközi versenyekről, s Jugoszlávia helyét akkor az a Dánia vette át a labdarúgó EB-n, amely később meg is nyerte a bajnokságot.
„A dán válogatott játékos, Michael Laudrup akkor visszautasította a komédiában való részvételt. Amennyiben most is kirúgnak bennünket a világbajnokságról, akkor valószínűleg jóval nagyobb lesz azok száma, akik nemet mondanak a szövetségi kapitány felkérésére. Miért? Azért, mert az előselejtezőben a jugoszlávok olyan szinten ‘lelépték’ Magyarországot, 7-1-re, illetve 5-0-ra, hogy a magyarok megjelenése a vb-döntőn nem lenne más, mint közönséges színjáték. Ezzel egyrészt bebizonyosodna, hogy a pályán elért eredmények mit sem érnek, s azokat politikai akarattal meg lehet változtatni. Minek kell akkor egyáltalán lejátszani a mérkőzéseket? Másrészt az esélyesek egyikének egy ‘teljesen outsiderrel’ való felváltása azt eredményezné, hogy a csoportba bekerült többi válogatott (Németország, Irán és az Egyesült Államok) jobb helyzetbe kerülne, mint a többi csoport tagjai, s ez azt jelenti, hogy a vb-döntő szabálytalan lenne” - írta a Dnevni Telegraf érthetően mérges kommentátora.