Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Jordan nemes búcsúja


A „Főbika” és a „Féreg”. Segítik egymást

A héten véget ért az amerikai kosárlabda- és a jégkorongbajnokság (NBA, NHL) alapszakasza, hamarosan kezdetét veszi az úgynevezett playoff, vagyis a rájátszás.
A chicagói szurkolók vegyes érzéssel várják az NBA rájátszását. Lehetne úgy is mondani, egyik szemük sír, a másik nevet. Sír, hiszen valószínűleg ez volt Michael Jordan utolsó alapszakaszi szereplése, egyre közelebb van a búcsú pillanata. Idény végén távoznak a sztárok, Phil Jacksonnal a klub valószínűleg nem hosszabbítja meg a szerződést, Dennis Rodman lehet, hogy befejezi, Scottie Pippen pedig távozását fontolgatja.
Az örömöt az okozza a Chicago Bulls rajongóinak, hogy csapatuk holtversenyben a Utah Jazz csapatával első helyen zárva várhatja a folytatást. A „bikák” a 82 mérkőzésből 62-t megnyertek.
A Bulls a kilencvenes években hatodik alkalommal hódíthatja el a bajnoki aranygyűrűket. 1991 és 1993 között három bajnoki címet szerzett, majd két év kihagyás után - mialatt Michael Jordan a baseball világával ismerkedett - az utóbbi két évben újra megszerezte az első helyet. Eközben 141 győzelem és mindössze 23 vereség volt a Bulls mérlege.
Jordannél maradva fontos tudni, hogy a „főbika” lett az NBA idei alapszakaszának legponterősebb játékosa, immáron tizedszer, megelőzve a Los Angeles-i Shaquille O’Nealt. Jordan az alapszakasz valamennyi mérkőzésén pályára lépett és 28,7 pontos átlagteljesítményt produkált. Jordan 881 sikeres mezőnykísérletből és 565 értékesített büntetőből összesen 2357 pontot szerzett. A legtöbb lepattanót, mérkőzésenként átlagosan tizenötöt, a chicagói Dennis Rodman, becenevén a „Féreg” gyűjtötte.
Ellenfelük a rájátszás első fordulójában a New Jersey Nets lesz, az a Nets, amely nagy nehézség árán, az alapszakasz záró játéknapján tudta csak megszerezni a Keleti-főcsoport utolsó rájátszásra jogosító helyét, miután legyőzte (114:101) a Detroit Pistons csapatát. A Nets az elmúlt négy évben először jutott tovább az alapszakaszból.
A Los Angeles Lakers annak ellenére nem tudott az élen végezni az Atlanti-csoportban, hogy a finisben felülkerekedett (102:98) a Nyugati-főcsoport bajnokán, a Utah Jazzen.
Shaquille O’Nealnek a Jazz ellen 59 pontot kellett volna szereznie ahhoz, hogy az alapszakasz legjobb pontszerzője legyen. A Lakers játékosa 33 pontra volt képes.
A tehetséges játékosokból álló Lakers - amely a jövő csapata - elégedett lehet idei teljesítményével, 61 meccset nyert, 21-en vesztett, a folytatásban ellenfele a Portland TrailBlazers lesz, amelynek már a továbbjutás is nagy bravúr.
Az alapszakasznak persze voltak nagy vesztesei is. Nem jutott tovább az Anfernee Hardaway által vezérelt Orlando Magic, a Washington Wizards, nagy meglepetésre a Denver Nuggets lett a legrosszabb csapat, amelynek 82 mérkőzésből csak 11 győzelemre futotta. A gyenge bajnoki szereplés miatt a klubvezetés menesztette Bill Fitchet, a Los Angeles Clippers vezetőedzőjét, aki négy éven át irányította a Los Angeles-i együttest, amely ez idő alatt 99 győzelem mellett 229 vereséget számlált. A 63 éves szakember edzői pályafutása során csapataival 944 alkalommal nyert és 1106-szor veszített.
Az észak-amerikai profi jégkorongligában a szakemberek úgy vélik, hét csapat esélyes a Stanley-kupára, ami izgalmas versengést ígér.
A Keleti-főcsoportban az 1995-ös bajnok New Jersey Devils, a tavalyi döntős Philadelphia Flyers, valamint az 1991-es és 1992-es aranyérmes Pittsburgh Penguins számít erősnek. A Nyugati-főcsoportban viszont négyen is pályázhatnak a végső sikerre. A címvédő Detroit Red Wings, az 1996-os bajnok Colorado Avalanche, a mostani alapszakasz legponterősebb együttese, a Dallas Stars és a megerősített St. Louis Blues lehet a júniusi döntő egyik résztvevője.
A felsorolt négy csapatból a bajnok Detroit van a legrosszabb formában. Scotty Bowman vezetőedző az utolsó fordulókban már több kulcsjátékosát is pihentette. A „Vörös Szárnyak” ezúttal nem tettek fel mindent arra, hogy megnyerjék az alapszakaszt, és vele együtt megszerezzék a minden fordulóban érvényes hazai pálya előnyét. A Detroit az 1994/95-ös és az azt követő idényben is a legjobb lett az alapszakaszban, de utána rendre nem sikerült megszereznie a bajnoki címet. Tavaly nem az élről vágtak neki a rájátszásnak, és a döntőben viszonylag könnyedén győzték le 4-0-ás összesítéssel a Philadelphiát.
Az alapszakasz kanadai táblázatának végeredményeképpen a cseh Jaromir Jagr (Pittsburgh Penguins) volt a legeredményesebb, 102 pontot ért el, 35 gólt ütött, 67 gólpasszt adott. Őt követi a coloradói Forsberg és a vancouveri Bure. Wayne Gretzky, a New York Rangers centere negyedik helyen végzett, egész évben jól teljesített, azonban nem boldog, mivel csapata nem jutott be a playoff-ba.
Az alapszakasz legjobbja a Dallas Stars együttese lett, amely 109 pontot gyűjtött, a folytatás első körében a San Jose Sharks együttesével találkozik.