Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY RITA New York
Neonáci mozgalmak az USA-ban


Pennsylvaniai szkinhedek. Nincs lelkiismeretfurdalás

Az egyesült államokbeli Idahóban, az Árja Nemzetek Szervezete főhadiszállásán az újfasiszták nemrég éves világkongresszusukat tartották. Filozófiájuk szerint egyetlen megoldás van: megőrizni és fenntartani azt a biológiai fajt, amely által az amerikai nemzet létrejött, és ehhez a fehér fajnak újra létre kell hoznia a nemzeti államot.
A szervezett gyűlöletkeltő csoportok Amerikában az internet segítségével is egyre nagyobb szereplési lehetőséget kapnak. A New York Times című lapban ismertetett tanulmány szerint a rockzenén keresztül, a közelgő millennium világvégi hangulatát felhasználva, annak ellenére is terjed a rasszista csoportok befolyása, hogy a gazdasági helyzet stabil Amerikában.
Az elmúlt évben 474 csoportnál észleltek rasszista magatartást, jelentette az alabamai kutatócsoport, így a gyűlölködő csoportok száma az előző évhez képest 20 százalékkal nőtt. A növekedés egyrészt onnan származik, hogy a már meglévő fajgyűlölő csoportok bővítették szervezetüket. Ilyen korábban is létező csoport a Ku-Klux-Klan, valamint azok a rasszista mozgalmak, amelyek bibliai idézeteket használnak fehér faji felsőbbrendűségük és antiszemita előítéleteik igazolásához. E magas számok azért is meglepőek, mert szociológusok és szakértők egybehangzó véleménye szerint a neonáci, raszszista csoportok leginkább nehéz gazdasági körülmények között növekednek.
A legijesztőbb az ideológiájuknak interneten keresztül történő terjesztése, ami egy viszonylag új toborzó módszer. Az első neonáci weblap 3 éve jelent meg, melyet egy Ku-Klux-Klan-tag, Don Black készített. Jelenleg 163 weblap hirdet rasszista nézeteket, és évente 50 ezer példányban adnak el gyűlöletkeltő rockzenei felvételeket, mint például a No Remorse (Nincs Lelkifurdalás) és a Bound for Glory (Megkötözött Dicsőség) nevű együttesek, amelyek a kisebbségek elleni erőszak szószólói.
A millennium közeledése is motiválja ezeket a csoportokat. Szerintük a 2000. év meghozza az armageddoni csatát, a világvégi háborút, és úgy érzik, ekkor harcba kell menniük. 1996-ban 8759 előítélet által motivált bűncselekményt regisztrált az FBI és a helyi rendőrség. Ez az adat is növekedést jelent az előző évihez képest, ezért a hivatalos szervek képviselői komolyan aggódnak a növekvő számarányok miatt.