Vissza a tartalomjegyzékhez


Jelcin megerőszakolja az alsóházat

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza lapzártánk utáni pénteken szavaz Szergej Kirijenko ügyvezető orosz kormányfő miniszterelnöki jelöléséről. A harmadik menetben a duma vagy megerősíti Kirijenko jelölését, vagy pedig saját halálos ítéletét írja alá, hiszen az államfő elutasítás esetén feloszlathatja a képviselőházat, és új választásokat írhat ki.
Ezért az alsóház csoportjaiból álló gyűlés arra szólította fel a kommunista képviselőket, hogy álljanak a fiatal reformer mögé. Ám a Kommunista Párt vezetője, Gennagyij Zjuganov kijelentette, hogy pártja ismét Kirijenko ellen adja le voksát. Elemzők szerint azonban a mérsékelt kommunisták és a baloldal többsége inkább dacol saját pártjával, mint hogy kiszavazzák magukat pozíciójukból.
Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök az Interfax orosz hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy az orosz államfő Szergej Kirijenko miniszterelnöki kinevezésének kikényszerítésével „a szó szoros értelmében megerőszakolja a közvéleményt és a törvényhozás alsóházát”. Valószínűleg akkor sem fog csökkenni a feszültség Oroszországban, ha az orosz parlament mégis elfogadja Kirijenko nevezését, hiszen Jelcin bármikor megszabadulhat tőle. Ha azonban nem is tenné, akkor is rövid pórázon tarthatja Kirijenkót.