Vissza a tartalomjegyzékhez

SARKADI ZOLTÁN
Románia: rasszista jelenségek

„Lehetséges, hogy előfordulnak rendőri visszaélések a roma kisebbséggel szemben, de azok csak szórványos esetek, nem pedig egy szándékos politika következményei” - nyilatkozta Radu Vasile román kormányfő Strasbourgban az Amnesty International jelentésére reagálva.

MAROSVÁSÁRHELYI TUDÓSÍTÓNKTÓL

A nemzetközi emberjogi szervezet azzal vádolja Romániát, hogy a román hatóságok nem védik meg a roma kisebbséget a rasszista megnyilvánulásoktól. A rendszerváltás óta több roma közösséget ért ilyen jellegű támadás, anélkül, hogy a rendőrségi szervek nyomozást indítottak volna. Ráadásul a rendőrök is bántalmaztak roma kisebbséghez tartozókat, illetve faji megkülönböztetést alkalmaztak velük szemben.
Nicolae Neagu tábornok, a román rendőrség igazgatója elismerte, hogy a rendőrség keretein belül, főleg vidéken, előfordulnak még olyan cselekmények, amelyek ellentmondanak a rendőri szabályzatnak. Az Amnesty International nem véletlenül időzítette a jelentés közzétételét az Európa Tanács tavaszi ülésszakára, mivel rá akarja bírni a páneurópai szervezetet (amelynek több mint négy éve Románia is tagja), hogy gyakoroljon nyomást Romániára az emberi jogok betartása érdekében.