Vissza a tartalomjegyzékhez


Unió amerikai módra

Harmincnégy ország vezetőinek részvételével zajlott le Chilében a második összamerikai találkozó, mely egy amerikai szabadkereskedelmi övezet létrehozását tűzte ki célul. A szeptemberben folytatódó tárgyalások eredményeképpen 2005-re válhat lehetővé az amerikai kontinens országai közötti megállapodás aláírása. A tárgyalások rövid távú célja a térség szociális körülményeinek javítása.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Bill Clinton amerikai elnök részvételével 22 államelnök és 12 miniszterelnök közös nyilatkozatban tett javaslatot egy 2005-re létrehozandó szabadkereskedelmi övezetre. Az Alaszkától Tierra del Fuegóig terjedő nyugati unió ötlete először 1994-ben merült fel Miamiban. A nyugati unió létrejöttével a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete alakul meg. Népessége mintegy kétszerese lesz az Európai Unióénak, össznemzeti termelése pedig meghaladja majd a 9000 milliárd dollárt.
Clinton a találkozó záróeseményén mondott beszédében kijelentette: „Elismerjük, hogy országaink lakossága nagy részének életében mindeddig nem hozott javulást az, hogy szabad államként részt vettünk a világgazdaságban. Ezért olyan reformok végrehajtását határoztuk el, amelyek Amerika-szerte a szabadság és a szabad vállalkozások előnyeiben részesítik az állampolgárokat. A hangsúlyt az oktatás fejlesztésére, a szegénység csökkentésére, a demokrácia kiszélesítésére, az emberi jogok biztosítására és a térség kábítószer-kereskedelmének megakadályozására helyezték.
A rövid távú célokon túl az Egyesült Államok nem rejtette véka alá gazdasági elképzeléseit sem: exportjának negyven százaléka erre a térségre irányul, s az USA növekedése, erősödése csak abban az esetben lehetséges, ha az amerikai piacok még nyitottabbá és a kereskedelem még szabadabbá válik.
A cél eléréséhez szükséges demokrácia útjában azonban számos akadály van, s az amerikai elnök erre is felhívta a figyelmet. A katonai diktatúrák kora lejárt ugyan (Chilében Pinochet két hónapja mondott le tábornoki posztjáról - jóllehet élete végéig szenátor marad), de bizonyos szabadságjogok elérése és fenntartása megoldásra váró feladat maradt. Sok helyütt azok alkotják a demokratikusan megválasztott kormányt, akik korábban ellenezték a szólásszabadságot. (Az elmúlt évtizedben 120 olyan újságírót öltek meg, akik korrupcióról, kábítószerrel és emberi jogokkal való visszaélésről írtak.)
A közös gazdasági övezet tervét nem mindenki fogadta osztatlan lelkesedéssel. A chilei Konzervatív Párt egyik vezetője például megjegyezte: nem veszi jó néven, hogy Clinton „leckét ad a chileieknek demokráciából”.