Vissza a tartalomjegyzékhez


Elkelt a grúz uránium

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részvételével titkos akció keretében nagy mennyiségű urániumot szállítottak a kaukázusi Grúziából Angliába, hogy ott megtisztítva újra felhasználhatóvá tegyék.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A nukleáris anyagok még a szovjet éra idejéből maradtak hátra. Felmerült a kérdés: mi legyen a közel 40 kilogramm dúsított urániummal? Az 1990-es évek eleje különösen veszélyesnek bizonyult, mivel Grúziában polgárháború tört ki, s félő volt, hogy paramilitáris csoportok elrabolják a készletet, és azok csecsen bandák, esetleg Irán kezébe kerülnek.
Szakértők a nukleáris anyagok Amerikába szállítását szorgalmazták, ám Moszkva megkerülésével nem akartak cselekedni, s a környezetvédőkkel sem óhajtottak konfrontálni. Már úgy tűnt, senkinek sem kell a nukleáris hulladék, amikor tavaly ősszel sikerült Londonnal egyezségre jutni. Az Amerikai Légierő gépei ezen a héten szállították Nagy-Britanniába az urániumot és fűtőelemeket, amelyeket később a skóciai Dounreay atomreaktorban fognak tárolni, ahol a hulladék megtisztítása után lehetségessé válik azok újrafelhasználása.