Vissza a tartalomjegyzékhez


Nagyobb külpolitikai szerepvállalás

Thomas Klestil osztrák államfő nyerte az ausztriai elnökválasztást a szavazatok több mint 63 százalékának megszerzésével. Klestil ezzel további hat évre töltheti be Ausztria legmagasabb posztját. A második helyen Gertraud Knoll evangélikus püspöknő végzett 13 és fél százalékkal. A mostani közel 75 százalékos részvételi arány volt a legalacsonyabb a II. világháború óta tartott elnökválasztásokon Ausztriában.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Thomas Kleistilt újraválasztott osztrák államfőt köszöntik hívei. Profit akartak Fotó: MTI

Thomas Klestil győzelme a második legjobb eredmény a II. osztrák köztársaság történetében, amit elnökjelölt valaha elért. Ennél nagyobb arányú sikert csak Rudolf Kirchschlger aratott 1980-as újraválasztásakor. A felmérések szerint ugyanis a lakosság többsége Klestilt ideális szövetségi elnöknek tartja, aki megfelel annak az elvárásnak, hogy méltóan képviselje Ausztriát külföldön, politikailag megfelelő súllyal és képességekkel rendelkezzen, erkölcsileg feddhetetlen és tisztességes, valamint szimpatikus egyéniség legyen. Úgy tűnik, a konzervatív osztrákokat nem zavarja az elvált elnök viharos magánélete.
Az államfő az osztrák televízió híradójában hangsúlyozta: a parlamenttel és a kormánnyal összhangban aktívan közre akar működni Ausztria külpolitikai szerepvállalásában, az Európai Unió soros elnökségének lebonyolításában, a keleti bővítés előmozdításában és az euro bevezetésében. Ezenkívül az osztrák belpolitikában kitart korábbi jelszava mellett, miszerint „a hatalomnak ellenőrzésre van szüksége”.
Viktor Klima osztrák kancellár vasárnap este az osztrák televíziónak adott nyilatkozatában üdvözölte Thomas Klestil államfő vasárnapi elsöprő győzelmét. Klima szerint eddig nagyon jó volt az együttműködés közte és az elnök között, s fontos döntésekben a kormány mindig számíthatott Klestil támo-gatására. Ilyennek nevezte Ausztria csatlakozását az Európai Unióhoz, valamint azt, hogy Klestil támogatta az európai közös pénz, az euro bevezetésének tervét.