Vissza a tartalomjegyzékhez


Zsidót ölni szabad

Az Arab Liga 22 tagországának belügyi és igazságügyi tárcavezetői szerdán Kairóban aláírták az első arab egyezményt a terrorizmus elleni küzdelemről, de világossá tették: az Izrael ellen küzdő harcosokat nem sorolják a terroristák közé.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az aláírók megfogadták, hogy „nem rendelnek meg, nem finanszíroznak és nem követnek el terrorcselekményeket, meggátolják a terrorista bűntetteket, és - összhangban az egyes országok jogrendszerével - harcolnak azok ellen”. A konvenció előírja az arab országoknak, hogy tagadják meg a menedéket, a kiképzést és a pénzügyi, illetve katonai támogatást az olyan csoportoktól, amelyek más arab államokra támadnak.
Libanoni javaslatra az egyezmény kivételt tesz az ellenállási mozgalmakkal, rámutatva: a „felszabadításra és önrendelkezésre” irányuló akciók nem minősíthetők terrorizmusnak. Az AP hírügynökség szerint e záradék célja: igazolni a palesztinok Izrael elleni támadásait, továbbá a dél-libanoni gerillacsoportok rajtaütéseit, amelyek célja az izraeli katonák elűzése Libanonnak a zsidó állam által megszállt határ menti sávjából.
Az egyezmény keretében az Arab Liga tagjai a terrorcselekmények részeseinek jövőbeni kölcsönös kiadatásában is megegyeztek. A konvenció ugyanakkor tiltja a kiadatást, ha az adott személy kiadására felkért ország saját jogfelfogása alapján úgy ítéli meg, hogy az illetőt politikai okokból üldözik. Ez a záradék gyakorlatilag megakadályozza olyan ellenzékiek kiadatását, akik más arab országokba emigráltak hazájukból.