Vissza a tartalomjegyzékhez

LAUDANCSEK KATALIN
Japán nem fizet

Több mint ötven éve tart a vita Oroszország és Japán között a távol-keleti Kuril-szigetek hovatartozásáról. A két ország között a területi kérdések miatt a mai napig nem jött létre békeszerződés, jóllehet Moszkva szeretne - némi gazdasági támogatásért cserébe - megszabadulni a szigetek egy részétől.

A Kuril-szigetek Japánnak való visszaadásának ötlete 1991-ben született meg az orosz külügyminisztérium falai között. Ezzel egy időben terjedt el az a „népi rigmus” mely körülbelül így hangzik: „Bárhogy is bolondozik Borja [értsd: Borisz Jelcin] - miénk marad Kurélia”.
A honatyák azonban komolyan gondolták a területek, egészen pontosan két sziget, Habamai és Sikotan átadását, így remélvén megszabadulni a volt Szovjetunió nagyhatalmi beidegződéseitől. „Ha ezt nem tesszük meg, nem nevezhetjük magunkat demokratikus jogállamnak” - magyarázták akkoriban az értelmi szerzők (Burbulisz államtitkár és Poltoranyin sajtóügyi miniszter), akiknek 1992 nyarára sikerült meggyőzniük Jelcint is. Fő érvük japán beruházások ígérete volt, melyek a peresztrojka kori orosz gazdaságot támogatták volna. Miközben folytak Jelcin utazásának előkészületei, a japánok tettek egy meggondolatlan lépést: már annyira magukénak érezték a szigeteket, hogy elkezdtek a világ minden tájára leveleket küldözgetni, amelyekben nem ajánlották külföldi cégeknek, hogy beruházásokat kezdjenek a „hamarosan japán illetőségű” területeken. Egy hongkongi nagyvállalat a hír hallatán felbontotta a szerződését Sikotan szigetén, aminek következtében az orosz fél mintegy 250 millió dolláros üzlettől esett el. Ebből olyan botrány kerekedett, hogy Oroszország kénytelen volt hivatalos közleményben megerősíteni: egyelőre még az ő fennhatósága alatt van a terület. A japán-orosz viszony drámai gyorsasággal romlott. Jelcin három nappal a kitűzött időpont előtt lemondta a látogatást.
Egy év „mosolyszünet” után 1993-ban találkozott újra a két fél Tokióban. A további fejlemények Hasimoto japán külügyminiszter nevéhez fűződnek: tavaly Krasznojarszkban megállapodás született arról, hogy 2000-ig békeszerződést írnak alá a két ország között. Ezzel Oroszország igen nehéz helyzetbe került. A japánoknak ugyanis a szigetek kellenek - más megoldás nem elfogadható számukra, így Jelcinnek két lehetősége maradt: vagy átadja a kérdéses területeket, vagy megszegi ígéretét. Miért ragaszkodnak annyira a japánok a szigethez? Egy orosz nagyvállalkozó szerint Dél-Kurélia jelentős kőolaj- és földgázlelőhelynek ígérkezik. Sigeki Hakamada japán politológus taktikázásnak minősítette a híreszteléseket, és azzal érvelt, hogy országa a legékesebb bizonyíték arra, hogyan lehet ásványkincsek nélkül is felvirágoztatni a gazdaságot - míg Oroszország ellenkezőleg, arra példa, miként lehet hatalmas természeti kincsek birtokában is nyomorogni.
A szigetek visszakerülése elsősorban nemzeti öntudat kérdése Tokió számára. Ezenkívül mindössze az orosz felségvizeken való halászat, amit el szeretnének érni a japánok. Ragaszkodásuk másik oka az, hogy ezeket a területeket Japán nem elfoglalta (mint annak idején Dél-Szahalint, Koreát, Tajvant vagy Mandzsúriát), hanem békés egyezmény eredményeképpen jutott birtokába 1855-ben. Kérdés, vajon Oroszország mit nyerhet a békeszerződéssel. Egyelőre úgy tűnik, semmit. A kezdetekkor beígért beruházások valójában nem gazdaságosak Japán számára: hiszen ott van Kína, Vietnam, Laosz és Kambodzsa olcsóbb munkaereje és nagyobb piaclehetőségei. Legjobb esetben is csak hitelekre számíthatnak az oroszok. Azonban a pénzt vissza kell fizetni, a szigeteket pedig már senki nem fogja visszaadni.