Vissza a tartalomjegyzékhez


Szekér a ló elé

Az amerikai képviselőház elnöke szerint az Európai Unió egymást követő válságok súlyos veszélyével lesz kénytelen szembenézni a gazdasági és valutaunió (EMU) meghonosítása után. Newt Gingrich szerint Európa „a szekeret köti a ló elé”, amikor az EU-szinten egységesített munkaerőpiac megteremtése előtt vállalkozik a valutaunió kiépítésére.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A vezető konzervatív amerikai politikus az Egyesült Államok példáját hozta fel, ahol először a politikai és a gazdasági egységet teremtették meg, és csak az utolsó lépés volt az egységes vám-, valuta- és adórendszer. Gingrich szerint a földrésznyi valutauniót csak akkor szabad megteremteni, ha a munkaerő és a tőke előbb legalább olyan mozgékonnyá, a lakáspiac pedig legalább olyan rugalmassá válik, mint az Egyesült Államokban, ahol a lakosság folyamatosan áramlik a gazdaságilag kevéssé kifizetődő lakhelyekről az ígéretesebb országrészek felé. Ilyen mozgékony társadalmi-gazdasági rendszer nélkül Európa olyan súlyos válságok sorozatát kockáztatja, amelyekkel „a politikai rendszer esetleg képtelen lesz megbirkózni” - mondta az amerikai törvényhozó.
Newt Gingrich felhívta a figyelmet az európai munkaerőpiac merevségére; az Egyesült Államokban a múlt év utolsó két hónapjában több új munkahely jött létre, mint az EU-ban tíz év alatt. Az „elképesztő mértékű európai gazdasági problémák” miatt a strukturális munkanélküliség az EU-tagállamokban eléri a 12-13 százalékot, egyes helyeken még magasabb ez az arány, és a 30 éven aluliak negyedének nincs állása - állította Gingrich, majd hozzátette: ebben a helyzetben olyan hazardírozás a valutaunió, amelynek igen fájdalmas következményei lehetnek.
Az amerikai politikus érthetőnek nevezte a brit vonakodást az EMU-csatlakozással és a mélyebb európai integrációval kapcsolatban, és arra biztatta Londont, hogy inkább a Kanada, Egyesült Államok és Mexikó alkotta Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezethez (NAFTA) csatlakozzon.