Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Viktort nem láttátok?

A szokatlanul csendes választási kampány egyik érdekességének ígérkezett a négy legnagyobb párt elnökének részvételével meghirdetett fórum a Közgazdasági Egyetemen. A szocialista Horn Gyula, a szabaddemokrata Kuncze Gábor és a kisgazda Torgyán József mellett azonban hiába kerestük a fideszes Orbán Viktort: nem jött el. A szereplőváltoztatás jogával élő fiatal, magyar polgártársak egyetlen szóval sem indokolták, miért Pokorni Zoltán frakcióvezető szállt ringbe képviseletükben a másik három párt elnökével, miniszterelnök-jelöltjével. Úgy tűnik, Orbán Viktor nem vállalta a megmérettetést a média által országos nyilvánosságot kapott rendezvényen, elment viszont egy nappal korábban a verbita rend kőszegi központjába, ahol kijelentette: a Fidesz az utolsó esély. Talán ezért hagyta ki az első esélyt, hogy ellenfeleivel vitatkozva meggyőzze hallgatóságát a Fidesz igazáról.

A politikusok az első kérdéskörben az elmúlt négy évet értékelték, három-három percben. Horn Gyula és Kuncze Gábor egyaránt a gazdaság talpra állítását tartja a koalíció legnagyobb sikerének: Magyarország 1994 óta nyolc hellyel lépett előbbre a nemzetek versenyképességi rangsorában, helyreállt a pénzügyi egyensúly, csökkent az államadósság, valamint reális esély nyílt a NATO- és az Európai Uniós csatlakozásra. Pokorni Zoltán is elismerte ezeket az eredményeket, de a Fidesz szerint a mostani sikerek alapjait az Antall-kormány rakta le az előző ciklusban. „1994-ig a Fidesz volt az MDF-kormány legnagyobb kritikusa” - emlékeztette a hallgatóságot a közelmúltra a miniszterelnök. „Várd ki a végét, Gyulám!” - szólt közbe Torgyán József, aki hazánk jó nemzetközi megítélését és az észak-atlanti tömbhöz történő csatlakozást az 1956-os forradalom vívmányaként értékelte, az energiaszektor privatizációját pedig a koalíció leginkább elhibázott lépésének tartja. A kisgazda pártelnök egyébként Andaxint ajánlott Hornnak a választások napjára. Szavát adta továbbá, hogy a jelenlegi kormány jó döntéseit a kisgazda-kabinet sem vonja majd vissza: „Győzelmünk napján személyesen fogom átnyújtani Horn képviselőtársamnak a Rosztovba szóló ingyenes repülőjegyet” - ígérte. „Amit Torgyán Jóska mond, az már lepereg rólam” - felelte a miniszterelnök, majd a pártok választási programjának értékelésével folytatódott a fórum.
Az SZDSZ nem kívánja durva beavatkozásokkal erőltetni a megindult növekedést, mert az az elért stabilitást veszélyeztetné - hallottuk Kuncze Gábortól. A szabaddemokraták fontos feladatnak tartják a bűnözés visszaszorítását, az oktatás és az egészségügy fejlesztését. Teljesíthetetlen ígérgetésbe viszont nem bocsátkoznak, mert távol áll tőlük a politikai kalandorság. A Fidesz ezzel szemben a közterhek jelentős mérséklésével kezdené a kormányzást, és ennek eredményeként „kifehérítené” a feketegazdaságot. Az évi hét százalékos növekedést továbbra is reálisnak tartják, de - a programjukban meghirdetettel ellentétben - nem a ciklus elején, hanem négy év múlva - mondta Pokorni Zoltán. „Ahány fideszes képviselő megszólal, mind mást mond” - élcelődött Horn Gyula. A kisgazdapárt a vidék fejlesztését tartja az egyik legsürgetőbb feladatnak. Ennek érdekében megszüntetnék a fizető autópálya-rendszert, amely hermetikusan elzárja az elmaradott országrészeket a külvilágtól. Torgyán doktor azonnal eltörölné a lakásépítésre kirótt forgalmi adót is, mert az szigorúbb, mint amilyenek a „török adószedők voltak”. A Fideszhez hasonlóan a kisgazdák is mérsékelnék a társadalombiztosítási járulékot, és helyreállítanák a „Horn-Kuncze kormány által padlóra küldött ipart és mezőgazdaságot”. A miniszterelnök közgazdasági halandzsának minősítette az FKgP programját, és mint mondta, a kisgazda elképzelések megvalósítása 600 milliárd forintjába kerülne az országnak. Emlékeztette a hallgatóságot, hogy az Antall-kormánytól örökölt, katasztrofális állapotú mezőgazdaság éppen az elmúlt négy évben indult fejlődésnek. A jövőre nézve az MSZP a megindult növekedés fenntartását, és a társadalom különböző rétegei között létrejött aránytalan különbségek mérséklését tartja a legfontosabbnak. A szociálliberális kormányciklusban Magyarországra érkezett működőtőke pedig a lakosság számára is érzékelhető életszínvonal-emelkedést fog biztosítani - mondta Horn Gyula.
Az idei választási kampány visszafogottságával kapcsolatban mind a négy politikus megegyezett abban, hogy a társadalom nem vevő az acsarkodásra. A riválisok lejáratására tett kísérletek négy évvel ezelőtt sem hoztak sikert, sőt a visszájukra fordultak. A törvény egyébként mérsékelte a kampányra fordítható pénzek összegét. Arra a kérdésre, hogy miért nem ütköztetik a pártprogramokat, a kisgazda elnök kijelentette: bármikor kész a megmérettetésre, de „egyedül még Torgyán József sem tud vitatkozni”. Kuncze Gábor a Fidesz telefonos kampányát a jó ízlés határát súroló ötletként jellemezte. Mint mesélte, álmában őt is felhívta Orbán Viktor géphangja, de - a valósághoz hasonlóan - nem volt módja válaszolni a fiataldemokrata polgároknak.
A vitaest záróakkordjaként a politikusok pártjaik választási eredményére tippeltek. Horn Gyula biztos győzelmet vár. Kuncze Gábor húsz százalékot, Torgyán József legalább huszonötöt remél. A Fidesz az MDF-fel közösen a mandátumok több, mint felét szeretné megszerezni. Egy kevés idő még, és minden kiderül.