Vissza a tartalomjegyzékhez


Kanadai álommal kecsegtették a romákat

A magyar roma szervezetek óva intik a magyarországi romákat, hogy ne dőljenek be olyan állításoknak, miszerint származási papírokkal menedékjogot kapnak Kanadában. Farkas Flórián, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) elnöke egyenesen kalandoroknak nevezte azokat, akik ilyeneket állítanak, s ezzel kivándorlásra buzdítják a romákat.

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ


Farkas Flórián és Kiss Péter. Munkamegbeszélés Fotó: Vörös Szilárd

Tizenötezer roma szeretné elhagyni Magyarországot és kivándorolni Kanadába - állította a prágai Tyden című társadalompolitikai hetilapban Jirí Kubes szlovák származású kanadai ügyvéd. A kijelentés azért is okozott felbolydulást, mert a közelmúltban a jogász által képviselt húsztagú cseh roma családnak a kanadai bíróság menedékjogot adott. A férfit ezért egyesek hiteles „áttelepítőnek” tartják. Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára tudomása szerint két budapesti kisebbségi önkormányzat igazolásokat adott ki arra vonatkozóan, hogy a hozzájuk forduló kérvényezők cigány származásúak. Az igazolások kiadásának jogszerűsége vitatott. A politikai államtitkár hangsúlyozta, hogy „nincs szó érdemi és jelentős számú kivándorlási szándékról”. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal felvette a kapcsolatot a kanadai magyar nagykövetséggel, a magyarországi cigány kisebbségi önkormányzatokkal, valamint az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzattal, hogy tisztázza a helyzetet.
Farkas Flórián, az OCKÖ elnöke egy napilapnak nyilatkozva kifejtette: tartom annyira érettnek a magyarországi cigányságot, hogy nem dől be szélhámosoknak, akik hasznot akarnak húzni a kivándorlási ügyek intézéséből. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője is hasonlóan érvelt, óva intve a kivándorlástól.