Vissza a tartalomjegyzékhez


Berlin fölött a denevérek

Lakást keresnek Berlin „minidrakulái”. A denevérek április elején befejezték téli álmukat és elhagyták hagyományos szállásukat. Melegebb időkben inkább a lombos fák üregeit kedvelik, mint a városi házak hűvös és nedves repedéseit vagy padlásait. Így aztán ezekben a napokban mintegy 15 ezer „ultrahangos repülő” csapkod izgatottan téli és nyári szállása között ide-oda, hogy lakást biztosítson ivadékai számára.
A nyilvántartott denevérek nagy száma révén Berlin „Európa denevér-fővárosává” lépett elő. A földrészen honos 22 denevérfajta közül 15 megtalálható a német fővárosban - és szorgalmasan szaporodnak. Igaz, a „szorgalmas” jelző esetükben relatív: a denevér évente általában csak egyet „fial”, ivadéka azonban harminc évet is megél.
A berlini denevérek örvendetesen nagy száma a tartományi kormány programjának köszönhető, mivel ez az emlős már hosszabb ideje szerepel a veszélyeztetett állatfajok listáján. Különösen az építkezési programra fordított sok pénzt a szenátus, mert a berlini denevérek - ellentétben déli rokonaikkal - tél idején nem egyszerűen a mennyezetekről „lógnak le”, hanem előnyben részesítik a védett falrepedéseket. Ezért aztán a városi vízművek pincéit és világháborús bunkereit nem csekély ráfordítással „lakhatóvá” tették a denevérek számára. Kedvelt „lakóhe-
lyük” mégis a spandaui citadella: szinte már horrorfilmbe illően, mintegy tízezer denevér választotta téli szállásául. (MTI/APA)