Az agyagedény története a római korra nyúlik vissza,
előnyeit már akkor felfedezték. A benne készülő étel
saját levében fő meg, megőrizve az alapanyagok eredeti
zamatát, és nem utolsósorban vitamintartalmát.
A manapság újra közkedvelt cserépedény nagy lehetőségeket
rejt a konyhában serénykedő háziasszonyok számára.
Egyszerű használata miatt még a sütéstől tartózkodó
hölgyeknek is kedvencévé válhat ez a porózus, agyagból
készített edény: a nyers alapanyagok bekészítése után csak
sütőbe kell raknunk a tálat, és a sülési idő leteltéig
már semmi dolgunk nincs vele. Mivel a tálban majdnem minden
étel zsiradék nélkül főzhető, diétázóknak is praktikus.
Fontos tudni, hogy a tálat használat előtt 10-15 percig
áztatni kell, hogy a víz felszívódjon a pórusokba, így az
ételhez már csak kis mennyiségű főzővíz szükséges.
Az edényt érdemes hideg vagy langyos sütőbe tenni, nehogy
elrepedjen. Legyen az sült, egytálétel vagy sütemény, 1-2
óra alatt elkészül. Tisztításkor erős súrolószeres
sikálás nem ajánlott, nehogy eltömődjenek a pórusok.
A tál különböző méretekben kapható, és több kitűnő
recepteket tartalmazó szakácskönyv is segít elsajátítani a
római tálhoz kapcsolódó apró fogásokat.