Vissza a tartalomjegyzékhez

MATUSIK GABRIELLA
A római tál

Az agyagedény története a római korra nyúlik vissza, előnyeit már akkor felfedezték. A benne készülő étel saját levében fő meg, megőrizve az alapanyagok eredeti zamatát, és nem utolsósorban vitamintartalmát.
A manapság újra közkedvelt cserépedény nagy lehetőségeket rejt a konyhában serénykedő háziasszonyok számára. Egyszerű használata miatt még a sütéstől tartózkodó hölgyeknek is kedvencévé válhat ez a porózus, agyagból készített edény: a nyers alapanyagok bekészítése után csak sütőbe kell raknunk a tálat, és a sülési idő leteltéig már semmi dolgunk nincs vele. Mivel a tálban majdnem minden étel zsiradék nélkül főzhető, diétázóknak is praktikus. Fontos tudni, hogy a tálat használat előtt 10-15 percig áztatni kell, hogy a víz felszívódjon a pórusokba, így az ételhez már csak kis mennyiségű főzővíz szükséges.
Az edényt érdemes hideg vagy langyos sütőbe tenni, nehogy elrepedjen. Legyen az sült, egytálétel vagy sütemény, 1-2 óra alatt elkészül. Tisztításkor erős súrolószeres sikálás nem ajánlott, nehogy eltömődjenek a pórusok.
A tál különböző méretekben kapható, és több kitűnő recepteket tartalmazó szakácskönyv is segít elsajátítani a római tálhoz kapcsolódó apró fogásokat.