Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JÚLIA
Minden bogár bogár?

Választ kapunk a címben feltett kérdésre, ha ellátogatunk a nemrégen újjáalakított Magyar Természettudományi Múzeumba, amely a volt Ludovika Akadémia felújított épületében talált otthonra. A számítógépes technikával felszerelt, sokrétű és izgalmas kiállítás az egész családnak többórás, tartalmas kikapcsolódást jelent.
A belépőt Noé bárkája fogadja, melyben madárcsicsergés és rengeteg kitömött állat ejti ámulatba. Tovább sétálva találkozhatunk a múzeum egyéb kuriózumaival, többek között egy életnagyságú mamuttal és egyméteres kitömött óriáskígyóval, melyet annak idején Jókai Mór ajándékozott a neves intézménynek. A kristálygyűjtemény is számos érdekességet rejt: láthatjuk például egy tizennyolc centiméteres lepkének, vagy a föld legnagyobb bogarának lenyomatát is. A kiállítás bemutatja a tudományos kutatás fontos részét, a terepmunkát: hamisítatlan kelet-afrikai tájba csöppenhetnek bele az érdeklődők, egyenesen Kittenberger Kálmán Afrika-kutató sátrába. Modelleken megfigyelhetjük azt is, hogyan ciripel a tücsök vagy milyen az erezete egy-egy növénynek. Számítógépes képernyőn egy gombnyomásra elénk tárul, mit rejt a föld ezer, vagy akár 12 ezer méter mélységben.
A természetbúvár-teremben hétvégenként 100 forintos különjegy ellenében minden kézbe vehető, megtapintható. A kicsiket foglalkoztató játékok, könyvek, kitömött állatok várják, nézegethetik a lepke- és rovargyűjteményt, a kristályokat, tengeri kövületeket, kagylókat.
A múzeum gazdag gyűjteményének alapjait 1802-ben gróf Széchenyi Ferenc ajándékozta a nemzetnek, rovargyűjteményét nemzetközi tudományos körökben is számon tartják. A gróf ükunokája, Széchenyi Zsigmond íróként és zoológusként működött. Életét emlékkiállítás mutatja be. Az épületben természetismereti klub és szakkör működik, nyáron pedig botanikai tábort rendeznek a gyerekeknek.
Azoknak, akik a közeljövőben nem tudják megnézni a múzeumot, eláruljuk: a svábbogár, pincebogár és a csótány nem bogár, ők a rákfélék családjába tartoznak.

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 6.
Nyitva tartás: október 1-jétől március 31-ig, 10-17 óráig; április 1-jétől szeptember 30-ig, 10-18 óráig. Kedden szünnap.
A múzeum péntekenként 13-tól 17 óráig díjmentesen látogatható.