Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ M. KINGA
Nem szégyen a futás

Tavasz közeledtével egyre több kocogót látunk erdőben országúton, parkokban. Nem könnyű elszánni magunkat a futásra a téli lustálkodás után, de érdemes, mivel minden tagunkat megmozgatja - és nem is kell hozzá más, mint egy kényelmes tornacipő.


Együtt könyebb Fotó: MTI

Elkezdeni sohasem késő, de ha most kezdünk sportolni, és elmúltunk már harmincévesek, kérjük ki orvosunk tanácsát. Szerezzünk társakat a futáshoz, együtt könnyebb! Lázasan ne fussunk, étkezés után pedig mindig várjunk két vagy három órát. Kezdjük mindig bemelegítéssel, és ezzel is fejezzük be: lendületes járással indítsunk, amit egész lassú futás vált fel, levezetésnél lassú futást követően menjünk át lendületes sétába. Ne diktáljunk magunknak túl gyors tempót. Egy kis izomláz jó jel, a teljes kimerülésig azonban ne menjünk el. Hetente legalább három alkalommal érdemes futni ahhoz, hogy edzésben maradjunk.
Ahány futó, annyi edzésterv, mondják. A legjobb, ha megkérdezünk egy szakembert, de ha erre nincs mód, próbáljunk meg kialakítani egy egyéni edzéstervet. A futóprogram összeállítását a következő tényezők befolyásolják: életkor, korábban űzött sportok, esetleges betegségek, illetve maga a rendelkezésre álló terep.
A futó egyetlen „luxuscikke” az igazi futócipő, amely sportfelszerelés és védőeszköz is egyben. Kiválasztásánál két szempontot érdemes szem előtt tartani: futóstílusunkat és a lábfej formáját, anatómiai sajátosságait. A magas lábboltozatú futóknak a talpközépnél könnyített modelleket ajánlják, míg lúdtalpasoknak a belső oldalon általában szürkés színnel jelölt, belül is erősített és támasztékkal ellátott lábbelit érdemes választaniuk. Általános tanács, hogy a sportcipőben nem szabad teljesen végigérni a lábujjaknak, de nem is lötyöghet benne a lábfej, a saroknál pedig stabilan kell tartania a bokát. Cipőválasztásunk akkor közelít leginkább az optimálishoz, ha közvetlenül edzés után tudunk próbálni, és sportzoknit veszünk fel hozzá. Ha pénztárcánk megengedi, terepfutáshoz válasszunk különleges talppal és vízhatlan, ugyanakkor légáteresztő felsőrésszel ellátott futócipőt, amely biztosan tartja a lábat. Talpfelülete legyen viszonylag széles. Országútra mindenképpen ütéscsillapító lábbelire van szükség. Ha pedig kifejezetten versenyre keresünk cipőt, a könnyű modellek közül válasszunk.
A Budapest Sportiroda minden hónapban szervez futóprogramokat, amelyekre amatőröket és gyakorlott futókat egyaránt szeretettel várnak, sőt a résztvevőket emblémázott pólóval ajándékozzák meg. Legközelebbi programjuk május harmadikán a Canada Dry Duatlon Gála lesz.

A Budapest Sportiroda címe: 1146 Budapest XIV., Dózsa György út 1-3. (I. em. 188. szoba), illetve levélben: 1438 Budapest, Pf. 332. Telefon: 267-6560.