Vissza a tartalomjegyzékhez


Megverték a McLarent

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Forma-1 harmadik futama előtt mindenki biztos volt a McLarenek újabb sikerében. Meg is volt rá az okuk, hiszen az idei futamokon nem akadt ellenfele a német kocsiknak. Érezte ezt Mika Häkkinen is, a McLaren-Mercedes első számú pilótája, aki a Buenos Aires-i futam előtt csak annyit mondott: „kocsijukat meg lehet közelíteni, de megverni nem lehet”, ehhez - szerinte - csoda kell. Ez a csoda vasárnap megtörtént, hiszen a versenyt a Ferrari német versenyzője, Michael Schumacher nyerte, megelőzve Häkkinent, és a szintén ferraris ír Eddie Irvine-t.
Érdekes, hogy az idáig remeklő David Coulthard (McLaren-Mercedes) csak a hatodik helyen tudott célba érni, míg a két világbajnok Damon Hill (Jordan-Mugen-Honda), és Jacques Villeneuve (Williams-Mécachrome) pontot se szerzett. Utóbbi még célba se ért. A Williamsek rossz szereplésére sok magyarázat lehet, ám pontosan még nem tudni, mitől gyengült le ennyire a kilencvenes évek legsikeresebb istállója.
A brit David Coulthard, aki a szombati időmérő edzésen a legjobb köridőt érte el, jól startolt. A másodikként rajtoló német Michael Schumacher visszaesett, a finn Mika Häkkinen is elment mellette. Az első körökben aztán a Ferrari kétszeres világbajnoka felzárkózott, megelőzte az idei első két futamon győztes Häkkinent, majd Coulthardot vette üldözőbe. Az ötödik körben Schumacher egy jobbos kanyarban nekiütközött az ideális íven autózó Coulthard autójának, a McLaren-Mercedes megpördült, Schumacher az élre állt.
A kerékcserék során Häkkinen lett az éllovas, mivel Michael Schumacher előbb ment ki kereket cserélni és tankolni. Häkkinen kiállása után a kétszeres világbajnok visszavette vezető pozícióját, és egyre növelte az előnyét. Második kiállását az 53. körre időzítette. Alig több mint nyolc másodperc alatt végeztek a szerelők, ezután az élre hajtott vissza. Éllovas pozícióját többé nem fenyegette senki. Az utolsó körökben egyszer ugyan kicsúszott a pályáról, ám a kavicságyon áthaladva visszatért az aszfaltra.
Michael Schumacher F-1-es pályafutása 28. GP-győzelmét aratta, amely egyben a Ferrari 114. sikere. A világranglistán 14 pontjával feljött a második helyre. Fontos tudni, hogy az olasz autómárka ezt megelőzően még soha nem nyert Argentínában.
A német versenyző menedzsere cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a Ferrari német pilótája a McLaren-Mercedeshez igazolna át. Villi Weber meg van győződve arról, hogy Schumacher a Ferrarival világbajnok lesz, s ezért nincs semmi ok a Mercedesszel való tárgyalásra.

A vb-pontverseny élmezőnye:
1. Häkkinen 26 pont
2. M. Schumacher 14
3. Coulthard 13
4. Irvine 7
5. Frentzen és Wurz 6-6