Vissza a tartalomjegyzékhez


Verseny a hőséggel

Múlt heti számunkban már olvashatták, hogy két francia és egy belga raliversenyző halt meg egyetlen napon a váratlan és immár valóban gyilkossá vált hőség miatt Tunéziában. A szerdán bekövetkezett halálesetek okai akkor még nem voltak tisztázottak, a héten viszont Párizsban a pontos részleteket is közölték a francia motoros és autós raliszövetségben.
Az áldozatok életét a 45 Celsius-fok feletti hőség kiváltotta hirtelen láz, illetve az ennek nyomán beállt szívbénulás oltotta ki. A két motorost, a Yamahán és Suzukin versenyző francia és belga fiatalembert, valamint egy Nissant vezető francia autóst csak hosszas kutatás után találták meg, mert a hatalmas homokbuckákat kerülgetve valemennyien jócskán letértek az útvonalról. Mindegyikük kellően fel volt szerelve a sivatagi útra, de a jelek szerint nem fogyasztottak elegendő folyadékot a tűző napon. Jean-Christophe Pelletier, a rali főszervezője elmondta: a rekkenő hőségben valamennyien a kiszáradás okozta magas láz áldozatai lettek, s „ebben az értelemben nem sport-, hanem egészségügyi balesetről van szó. Tavaly ilyenkor a tunéziai sivatagban alig 10 fok volt a hőmérséklet a mostani 40-45-tel szemben. Ilyenkor, a homok által is visszavert, felfokozott hőségben a versenyzőknek legkevesebb 10-15 liter folyadékot kell - kellett volna - meginniuk naponta. S ami nyilván része a tragédiának: nemigen készültek fel az effajta megpróbáltatásra.”
Immár másfél évtizede e kora tavaszi időpontban rendezik meg az Észak-Tunéziából kiinduló, s a sivatagon át több száz kilométerre lévő Tozeurig tartó terepversenyt a vállalkozó kedvű autósok és motorosok számára.