Vissza a tartalomjegyzékhez


A cinkos ENSZ

Az ENSZ békefenntartó erőinek parancsnoka 1994-ben előre jelezte a később bekövetkezett ruandai etnikai indíttatású mészárlás veszélyét - szögezte le a Journal de Dimanche című francia újság. A parancsnok jelentését az ENSZ illetékesei azonban nem vették figyelembe, és nem tettek ellenlépéseket. A három hónapig tartó tömegmészárlás során mintegy 800 ezren vesztették életüket.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Gen Romeo Dallaire, az ENSZ-erők kanadai parancsnoka 1994. január 11-én informálta az ENSZ főhadiszállását a ruandai tuszi kisebbség kiirtására irányuló előkészületekről. Az akkori ENSZ-főtitkár, Boutros Boutros-Ghali nem értesítette a Biztonsági Tanácsot az üzenetről, és visszautasította Dallaire javaslatát a népirtásra készülő erők lefegyverzésére. Az ezután bekövetkezett népirtás felelőseit kereső francia parlamenti vizsgálat azonban csak mostanában derített fényt arra, hogy a kanadai tábornok engedélyt kapott értesülései továbbítására az amerikai, francia és belga nagyköveteknek.
A francia Journal de Dimanche című lap közölte a Dallaire által továbbított fax másolatát. A hírforrás a hutu milícia egy magas rangú képviselője volt, aki felhalmozott fegyverek fotóit, rajtaütési listákat és katonai kiképzésekről szóló videókat mutatott be a belga Luc Marchal ezredesnek. Az ezredes azonnal továbbította értesüléseit felettesének, Dallaire-nek. A faxon elküldött üzenet szerint az informátor a parlamenti képviselők meggyilkolására és a Ruandában állomásozó belga csapatok provokálására irányuló szándékokról is beszámolt. A figyelmeztetés ellenére a békefenntartók akkori irányítója, Kofi Annan nem tett lépéseket. A jelenlegi ENSZ-főtitkár nemrég egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a figyelmeztetések ellenére hiányzott a szükséges politikai akarat, hogy katonai erőket küldjenek a térségbe.