Vissza a tartalomjegyzékhez


Szatírok az egyházban

Visszalépett göttweigi kolostorfőnöki tisztségéből Bécs volt érseke, a homoszexualitással és pedofíliával vádolt Hans Hermann Groer. Az osztrák főpap ezzel - miként a bécsi pápai nunciatúra közleménye hangsúlyozza - a pápa kérésének tett eleget. Időközben az Egyesült Államokban új szakaszába lépett a szintén kiskorúak zaklatásával vádolt Rudolph Kos dallasi plébános elleni per.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Groer ellen először három éve lázadt fel egy volt tanítványa, de akkor az osztrák katolikus egyház jobbnak látta eltussolni a botrányt, s az egyházi főméltóságot Bécsből visszavonva „eldugták” a göttweigi apátságban. Bécs új érseke, a kardinálissá választott Christoph Schönborn pozitív jelként értelmezi Groer visszalépését. Az egykori bécsi érsek állítólag hamarosan elhagyja Ausztriát. A pannonhalmi apátság nemrég közleményben cáfolta azokat az osztrák lapértesüléseket, hogy Groer érseket a bencés rend magyarországi központjába helyeznék át.
A Római Katolikus Egyház eközben az amerikai kontinensen is védekezésbe kényszerül. Múlt nyáron az USA történetének eddigi legnagyobb szexuális zaklatással kapcsolatos papperét veszítette el, amelyben a bíróság közel 120 millió dolláros kártérítésre kötelezte a dallasi egyházmegyét és a vádakat beismerő 52 éves Rudolph Kos tiszteletest, aki 1981 és 1992 között ministránsfiúkat zaklatott szexuálisan a dallasi parókián. Az egyik nyilvánosságot vállaló felperes, Nathan Nicolas elmondta, hogy őt és társait Kos 1350 alkalommal molesztálta a tizenegy év alatt.
A nagy felháborodást kiváltó tavalyi per során a bűnösnek bizonyult és felfüggesztett Kos tiszteletes most egy új eljárás keretében további három vádpontban ismerte be vétkességét, amelyek kapcsán az amerikai jogrend szerint 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható szemérem elleni vétség, és életfogytiglani börtönbüntetéssel, valamint 10 ezer dollár pénzbírsággal fiatalkorúak ellen elkövetett súlyos szexuális zaklatás bűntettéért. Vádbeszédében az ügyész elmondta, hogy Kos papi hatalmával visszaélve ejtette áldozatul a ministránsfiúkat. Az ügyész kijelentette: bízik benne, hogy bizonyítást nyer, miképpen használta ki a szellemi vezetőnek titulált ember a kiskorúakat önző szexuális kielégülése eszközéül.