Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Lehunyta két szemét a rém

Közép-európai idő szerint szerdán 17 óra 15 perckor az észak-kambodzsai Along Veng közelében szívroham következtében 73 éves korában meghalt Pol Pot, a vörös khmerek elűzött kommunista vezetője, akit a nyolcmilliós kambodzsai lakosság egynegyedének haláláért tesznek felelőssé. A keményvonalas diktátor véres harcok során tavaly szorult ki végleg a politika színpadáról, amikor saját társai foglyul ejtették és egy általuk rendezett kirakatper során életfogytiglani háziőrizetre ítélték. Pol Pot halálhírét a vörös khmerek és thaiföldi katonák mellett a mértékadó nyugati hírügynökségek is megerősítették, holttestét újságírók egy szűk csoportjának is bemutatták.
A buddhizmustól a radikális kommunizmusig hamar eljutó Pol Pot 1963-ban párizsi ösztöndíjas tartózkodásáról hazatérve kezdett el dolgozni a kommunista párt szervezetének fejlesztésén. Hamarosan a párt főtitkára és a parasztokból szervezett kommunista gerillahadsereg, a vörös khmerek vezetője lett. 1967-ben fegyveres felkelést szervezett a kormány ellen, majd hosszas belpolitikai küzdelmek után 1975-ben ragadta magához a teljhatalmat. Pol Pot célja - a kínai Mao Ce-tung-féle kommunizmus elkötelezett követőjeként - államilag ellenőrzött utópisztikus falusi társadalom megvalósítása volt. Az ország városi lakosságát vidékre költözésre és mezőgazdasági munkavégzésre kényszerítették. Megszüntették a pénzt, iskolákat, lakóházakat, templomokat és kórházakat romboltak le, megsemmisítették az igásállat-állományt, tönkrement az úthálózat és a több ezer éves öntözőrendszer.
A Pol Pot-rendszer a kínai támogatáson kívül annak köszönhette létrejöttét és közel négyéves fennmaradását, hogy a kommunista párt meg tudta lovagolni a lakosság Vietnam-ellenes nacionalista hangulatát. Az elképesztő méretű pusztítást bebörtönzések, kínzások, kényszermunka, éheztetés és kivégzések jellemezték. 1979-ben vietnami csapatok döntötték meg Pol Pot rendszerét. A diktátor és gerillái a dzsungelbe visszahúzódva bujdosásra kényszerültek.
1991-ben a kambodzsai politikai erők, köztük a vörös khmerek is aláírták a kambodzsai háborút lezáró békeszerződést. 1993-ban a vörös khmerek újra a fegyverekhez nyúltak, bojkottálták az ENSZ által akkor már ellenőrzött szabad választásokat, melyek ennek ellenére sikeresek voltak, és koalíciós kormány alakult. A fokozatosan szétdarabolódó és törvényen kívül helyezett vörös khmer mozgalom kemény magja az utóbbi években a hegyekbe szorult vissza Pol Pottal együtt. A huszadik század egyik legkegyetlenebb diktátora tavaly októberben adott 18 év után először interjút nyugati újságírónak, melyben semmi jelét nem adta a megbánásnak és kijelentette: „Lelkiismeretem tiszta.”