Vissza a tartalomjegyzékhez


Húsvéti csapások

Természeti katasztrófák, szokatlan időjárási jelenségek zavarták meg az ünnepet Európa több országában. Angliában, valamint Wales délnyugati vidékein az elmúlt 150 év legnagyobb áradása több halálos áldozatot követelt.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Az elmúlt 150 év legnagyobb árvize pusztít Angliában. Víz alá került Shakespeare szülővárosa is Fotó: MTI

A hétvégi nagy-britanniai esőzések következtében egész városok kerültek víz alá, többek között Shakespeare szülővárosa, Stratford-upon-Avon, ahol a híres Royal Shakespeare Theatre épülete is komolyan megrongálódott. Előzetes felmérések szerint az országos kár meghaladja a 1,5 milliárd font sterlinget (525 milliárd forint). A 270 kilométer hosszú és 100 kilométer széles katasztrófasávtól északra télies fagy és havazás sújtja az országot.
Franciaországban villámcsapás ért egy XI. századi harangtornyot Saint-Quentin-sur-Indrois-ban.
A 450 fős közép-franciaországi falu műemlék harangtornyába vasárnap este csapott bele a villám, mintegy szétrobbantva azt. Az ugyancsak több száz éves harang darabokra törött. A váratlan hétvégi hószakadás miatt a Vogézekben több mint 16 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül. A helyenként 30-40 centiméteres friss hó súlya alatt fák dőltek ki, és kiszaggatták az elektromos vezetékeket. A váratlan hidegben a hóhatár 400 méter alá húzódott, sok megyében csak hóláncokkal lehetett közlekedni.
Moszkvába is visszatért a tél, amint azt a harminc éve nem látott mértékű áprilisi havazás mutatja. A köztudottan szigorú telekhez szokott oroszok is meglepetéssel fogadták a vasárnap délután esett több mint 20 centiméteres havat, amely fennakadásokat okozott a közlekedésben és az áramszolgáltatásban. A moszkvai polgármesteri hivatal bejelentette, hogy felbontja szerződését az országos meteorológiai szolgálattal, mert az „mindig pontatlan előrejelzéseket” ad. Az elmúlt hétvégére a szolgálat szép időt jósolt, majd a nap folyamán hatszor változtatták meg prognózisukat. A szolgálat vezetője a meteorológiai állomások és a személyzet számának állandó csökkentésére hivatkozik.
Földrengés sújtotta Szlovénia Észak-Olaszországgal határos térségét vasárnap délután. A rengések észlelhetőek voltak Ausztriában, Nyugat-Magyarországon, sőt Bajorországban is. A Richter-skála szerinti 5,5 erősségű rengések epicentruma a nyugat-szlovéniai Triglavban, az olasz határtól körülbelül húsz kilométerre volt. Legerősebben Ljubljanát, valamint az első világháború történetéből ismert Isonzó völgyét érintették a rengések, ahol komoly anyagi károk is keletkeztek. A ljubljanai városközpont egy részét 103 éve, éppen húsvét vasárnap döntötte romba egy földrengés. Azóta minden év húsvét vasárnapján emlékező istentiszteletet tartanak a ferencesek templomában. A vasárnapi földrengés röviddel az emlékmise befejezése után történt. Az első rengéseket követően mintegy húsz utórengést észleltek Szlovéniában, vasárnap kora este. Az elemi csapásnak egy halálos áldozata van, aki még az első rengések után szívrohamot kapott.