Vissza a tartalomjegyzékhez


Jelcin nem hátrál

Szergej Kirijenko kijelölt orosz miniszterelnök a CNN amerikai hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy Borisz Jelcin japán látogatása idején ő fogja ellátni az államfői teendőket. Ezek közé tartozik többek között az atomtáska, vagyis az orosz nukleáris arzenál felügyelete.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Borisz Jelcin orosz elnök és Szergej Kirijenko miniszterelnök-jelölt. Teljes a bizalom
Fotó: MTI

A Kreml szóvivője ezzel szemben kijelentette: Borisz Jelcin sem Kirijenkót, sem más vezető politikust nem ruházott fel különleges jogkörökkel távolléte idejére. Az orosz elnök által kijelölt kormányfő ugyanakkor leszögezte: Borisz Jelcinre sok külföldi út vár, és ő fogja ellátni az államfő feladatait.
Az orosz parlamentben a baloldali frakciók, továbbá a liberális Jabloko, illetve a Zsirinovszkij-féle szélsőséges Liberális Demokrata Párt Kirijenko személye ellen foglalt állást. A duma elnöksége a frakcióvezetők felhívására nyilatkozatot fogadott el, miszerint Kirijenko kormányfői megbízatása „az ország társadalmi-gazdasági problémáinak súlyosbodását vetítené előre, még inkább megingatná a belpolitikai helyzetet, és a hatalom amúgy is alacsony hatékonysága és tekintélye további zuhanását jelentené”.
Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma szóvivője ugyanakkor a hét elején arra buzdította a kommunista többségű házat, hogy támogassák Kirijenkót. A Reuters jelentése szerint Gennagyij Szeleznyov, az Állami Duma vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: „A duma sorsa ezerszer fontosabb nekem, mint Kirijenko sorsa.”
Szeleznyov ezzel arra utalt, hogy a parlament kerülne veszélybe abban az esetben, ha továbbra is elutasítaná Jelcin jelöltjét. Az orosz alkotmány ugyanis lehetővé teszi az elnök számára, hogy feloszlassa a törvényhozást és új választásokat írjon ki, amennyiben a parlament alsóháza háromszor elutasítja miniszterelnök-jelöltjét. Az elnök azonban cáfolta, hogy az Állami Duma feloszlatására készülne. Az újabb szavazás lapzártánk után várható.
Szeleznyov korábban arra kérte Jelcint, hogy több jelöltet állítson a miniszterelnöki posztra. Jelcin megerősítette, hogy a miniszteri tárcák elosztásánál figyelembe fogja venni a parlamenti frakciók javaslatait, ugyanakkor kijelentette, hogy nem hajlandó kompromisszumra a miniszterelnök személyét illetően.
A kommunista párt vezetője, Gennagyij Zjuganov kijelentette, hogy a párt és szövetségesei Jelcin jelöltje ellen fognak szavazni másodszor is, mert meg vannak győződve arról, hogy Kirijenko nem alkalmas a miniszterelnöki feladatkör ellátására. Az ellenzék szerint a 35 éves volt bankár kevesebb mint egyéves parlamenti múlttal a háta mögött túl tapasztalatlan ahhoz, hogy az orosz kormányt vezesse.