Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Békebeli balos revü

Projektorok, látványfény, „vers mindenkinek”, zene, tánc. Sztárok és földi halandók. Lobogók és majorettek. Taps, show és ami kell... Szóval begyújtották a rakétákat a szocialisták: kampánynyitó nagygyűlést tartottak a Nemzeti Sportcsarnokban.

A helyszínt egyébként remekül berendezték: a szocreál stílusban készült csarnok nyugatias ruhát kapott, a látvány amolyan „hites stílus” - Magyarországon eddig csak a szomszédos BS-beli vallási rendezvényeken megszokott effektusok. Hangolásként a színpad két oldalán projektorokon a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) korábbi kampánynyitójának felvételei és az MSZP választási klippjei peregtek. A lelátó két oldalán egy-egy szektort az Ifjú Szocalisták Mozgalom és a már említett BIT-esek foglalták el, zászlókkal talpig felfegyverkezve.
A szocialista képviselőjelöltek vérpezsdítő dixiland ritmusára, integetve foglalták el helyüket a küzdőtéren. A fő helyekre Horn, Gál, Szekeres, Kósáné, Baja, a szakszervezetis Sándor és Keleti ült. Az első és második soron szocialista miniszterek és a párt tágabb vezérkara osztozott. Fanfárok hangjára Tüttő Kata, az országos lista legfiatalabb tagja nyitotta a rendezvényt. Röviden ecsetelte, hogy ő, aki egyébként maga is májusban megy életében először szavazni, miért indul az MSZP színeiben. Pécsi Ildikó nagy tapsvihar és két balos puszi közepette konferálta be Horn Gyula párt- és miniszterelnököt.
- Szeressetek minden olyat, ami az embereket és az országot gyarapítja - utalt köszöntőjében Horn Gyula az odakint éppen szemerkélő esőre. Megnyílik előtettek Európa - szólt oda a lelkes BIT-esek és a szocialista ifik táborának. Nem kell külföldre disszidálnia annak, aki sikert akar elérni az életben. Erre már itthon is megvan az esély - folytatta a miniszterelnök, aki leszögezte: tiszta lelkiismerettel áll a választók előtt.
A kormányrudat súlyos helyzetben vették át, osztogató-fosztogató privatizáció zajlott, romlott nemzetközi hírnevünk, eladósodás jellemezte az országot: ezt hozta helyre a kormány. Évtizedek óta nem látott gazdasági növekedés van, a pénzügyek rendben mennek. A jövőről megtudhattuk: az MSZP rendelkezik programmal az agrárium, a falusi lakosság, a kis- és közepes vállalkozók, a diákok és az értelmiség problémáinak megoldására. A hangulat mégis akkor hágott tetőfokára, amikor a politikai ellenfelekről esett szó.
„Most azok ígérnek fűt-fát, akik négy év alatt semmit sem bizonyítottak. Patakvérről, országhalálról beszéltek kisgazdáék, és Fideszék semmilyen támogatást nem adtak a reformintézkedésekhez. Felhívom a polgárok figyelmét - mondta erélyesen Horn -, hogy ők négy éven át csak gyalázkodtak és ellene voltak minden, az ország javát szolgáló intézkedésnek.” A lelátó dübörgött a vastapstól.
„Az igazi államférfiak nem rágalmazzák a kormányukat más ország politikusai előtt” - intette Horn az ambiciózus ifjakat. Lelkük rajta - tette hozzá a kormányfő -, ígérgetnek mindent, hol 22, hol 40 pontban. Szavakban pedig már sok-sok százmilliót elköltöttek. A fiatal jobbosok központi irányítással akarnak polgárosodást: mi értjük mit jelent ez... Vagy nem hiszik komolyan, hogy kormányra kerülhetnek, vagy ha igen, akkor azért teljesen komolytalanok. Tudvalevő, hogy az üres hordó mindig hangosan kong. Balos politikusként mondom: jobbos zászló alatt nem kell elavult balos politika” - szögezte le véleményét a miniszterelnök, aki a Fidesszel szövetséges MDF-et „bukott pártnak” minősítette, majd ismét „Fideszékre” fordította a szót. Jobbos hazugság, hogy az MSZP megvonná a diákok utazási kedvezményeit, vagy receptdíjat akarnának bevezetni. „Erre az a közmondás igaz, hogy a hazug hazugsággal keresi az igazát” - kommentálta a „rémhírt” Horn. A pártelnöki kortesbeszédet valódi békebeli esztrádműsor követte. A közönség ízelítőt kaphatott a szórakoztatóművészet legjavából, a versmondástól a népi táncon át a Hair című musical sikerdalaiig. A színpad szinte percenként változott, csak a transzparens maradt: „Európai úton európai módon. MSZP”.