Vissza a tartalomjegyzékhez

MÁTÉ JÓZSEF
Kenyértörés a cívis városban

A lakosságra is közvetlenül hatással van a Hajdúsági Sütödék Rt. csütörtökön kezdődött sztrájkja, bár a kórházak, a közintézmények és az iskolák változatlanul megkapják a kenyeret.

A sztrájkbizottság továbbra is kitart a 23 százalékos béremelés és a 13. havi fizetés mellett, a vállalat viszont ezeket a követeléseket teljesíthetetlennek tartja. A vállalat vezetősége intézkedési tervet dolgozott ki a termelés visszaállítására, hogy ne kerüljön veszélybe a Debrecen és környékének kenyérellátása. Lapzártánkig a Munkaügyi Közvetítő és Döntőbírói Szolgálat közvetít a feleknek a maratoni tárgya-lásokban.
A jelenlegi krízis felelősei az iparágat nem kellőképpen ismerő szakszervezeti tisztségviselők - mondta
a Heteknek Papp Géza, a Hajdúsági Sütödék Rt. képviselője.
A március eleje óta tartó tárgyalások gyászos kudarca és a sztrájk mögött személyes, vagy rosszul értelmezett szakszervezeti érdekek húzódnak meg. Papp szerint a sztrájkbizottság nem keresi a megegyezés lehetőségét. A korábbi figyelmeztető sztrájk után született megállapodás - amely 20 százalékos bérfejlesztést helyezett kilátásba - a vállalat fizetőképességének a határát jelenti. Ennél nagyobb béremelés piacvesztést, és középtávon a vállalat csődjét, ezzel 800 dolgozó elbocsátását vonná magával - mondta a képviselő.
Mikó Lajosné, a sztrájkbizottság elnöke viszont úgy látja, hogy az esetleges csődért nem a szakszervezet, hanem a vállalat nem megfelelő gazdálkodása okolható. Mikóné megállapodást vár a következő napoktól, de ragaszkodik a 23 százalékos béremeléshez. Meggyőződése szerint ez annál is inkább jogos kérés, mivel négy éve nem volt fizetésemelés.
Igaz, hogy a felek április 15-én már megegyeztek egy 20 százalékos béremelésről, a három aláíró közül egy azonban a dolgozók kérésére hivatkozva érvénytelenítette a dokumentumot, mondván, nem volt joga az aláíráshoz. Mikóné szerint az aláírás kényszerítésre történt: feljelentés, büntetés és felmondás hangoztatása mellett írták alá a megállapodást.