Vissza a tartalomjegyzékhez


Lyukas a betonsír

A csernobili atomerőmű felrobbant reaktorának betonsírja mára olyan állapotba került, hogy a sugárzó belső tér összesen immár 100 négyzetméternyi területen a szabad külső légkörrel érintkezik - írta helyszíni vizsgálatai alapján a The Independent on Sunday.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A vezető liberális vasárnapi brit lap szerint a 74 méter magas szarkofág, amelyet a 12 éve történt robbanás után húztak a négyes reaktor romjai fölé, nem egyéb hasadások, lyukak, tátongó rések tömkelegénél. A lapnak nyilatkozó egyik helyi szakértő szerint a betont maga a belső tér radioaktív sugárzása eszi fel módszeresen. A réseken esővíz jut a “forró” beltérbe, s a szakértők szerint ugyanez a víz ki is juthat onnan. Az ivóvízkészlet minőségének vizsgálatára szánt kutakban máris találtak radioaktív hidrogénizotópokat.
A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) állítólag közel van a megegyezéshez egy szindikált csomag összekovácsolásáról bankok egy csoportjával, s eddig 387 millió dollárt sikerült felhajtania a szarkofág megerősítésére. Szakértők szerint azonban ez is csak a fele a betonburok feljavításához szükséges pénznek. Az ukrán reformok megtorpanására hivatkozva a Világbank befagyasztott egy energiaipari hitelt, mert nem látják biztosnak, hogy a hitelezés esetén viszontlátják pénzüket. A The Independent on Sunday szerint nem segítik az előrelépést azok az értesülések sem, amelyek arról szólnak, hogy a csernobili segélypénzek magánszámlákon kötnek ki, vagy fekete-tengeri luxusvillák építését finanszírozzák.