Vissza a tartalomjegyzékhez


Cseh csőd

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Václav Klaus csődöt csinált a cseh gazdasági csodából, kimerült a cseh gazdasági modell - állapítja meg a Der Spiegel című német hetilap legfrissebb elemzésében. Az állítólagos cseh csoda lelepleződött, és Csehország a reformországok eminenséből az osztály legrosszabb tanulójává változott. A csehekre hét vagy még több szűk esztendő vár.
Mindennek a hátterében az áll, hogy a cseh gazdaság megújulása nem ért el a gyökerekig, a homlokzatot átfestették, de a friss festék alól nem távolították el a régi vakolatot. Václav Havel államfő terveiről pedig azt írta a Der Spiegel, hogy a gazdaságnak szakértőkre és nem írókra van szüksége. A német lap szerint a fanatikus monetarista Klaus nem ismerte föl, hogy az új kezdet fő alapjául a jól működő jogrendszert kellett volna kiépíteni. A Poldi Kladno acélmű példája mutatja: Klaus elve, hogy nem tett különbséget piszkos és tiszta pénz között, nemcsak súlyos erkölcsi kárt, hanem nagy anyagi veszteséget is okozott.
Klaus kemény monetarista hírében állt, de valójában puha volt: a bérek háromszor olyan gyorsan nőttek, mint a termelékenység, a privatizáció nagyrészt propagandatrükk volt. A csehek kinevették a lengyeleket és a szlovákokat, ám most kiderül, hogy sokkal sikeresebben irányítják a gazdaságukat, mint a csehek.
A bíráló szavak mellett figyelembe kell venni a közelmúltban ismertté vált országos felmérés eredményét is, amelyből kiderül, hogy a csehek többsége elégedett a jelenlegi életszínvonalával. A közzétett adatok szerint a megkérdezettek 53 százaléka jónak tartja életszínvonalát. Az embereknek csak a 38 százaléka elégedetlen, s tartja alacsonynak életnívóját, míg hét százalékuk szerint nagyon rossz a sorsuk.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az életkörülményeikkel elégedett cseh állampolgárok száma másfél év óta csökkenő tendenciát mutat. 1996 végén még az emberek mintegy 65 százaléka volt elégedett életszínvonalával. Az elégedetlenség legfőbb forrása a romló gazdasági helyzet, valamint a belpolitikai feszültség.
Az életkort tekintve a 20 éven aluli fiatalok a legelégedettebbek Csehországban, míg legkevésbé a 60 éven felüliek elégedettek, tehát gyakorlatilag a nyugdíjasok.