Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Ünnepi mámor

Az idén húsvétkor kevesebb volt a regisztrált részeg, mint az elmúlt években. Vajda István, az Alkohológiai és Addiktológiai Intézet előadója szerint ez elsősorban az italok magas árának köszönhető. Megtudtuk tőle azt is, hogy az ünnepek idején megnövekvő szeszesital-felvásárlás nem mindig jár együtt a fogyasztás növekedésével.
Prajszer Tibor, a Baba utcai detoxikálóintézet főorvosa tapasztalataikat összegezve ellenben úgy érvelt, hogy ünnepek idején azért hoznak hozzájuk kevesebb „beteget”, mert: „Ilyenkor mindenki részeg, és nem veszik észre a rászorulókat. Csak másnap találják meg őket a kutyasétáltatók.” Tóth László ezredes, a BRFK főkapitány-helyettese prevenciós kampányuk elriasztó hatásának tulajdonítja a húsvéti ünnepek alatti alkoholfogyasztás szokatlan szolidságát. A húsvétkor bekövetkezett negyvennyolc közlekedési balesetből most csupán kettő írható az italozás számlájára, ám mindkettő halálos áldozatot követelt.
Felmérések mutatják, hogy az ünnepek utáni szeszesital-vásárlás visszaesik a hétköznapi szintre, ám az egy főre jutó éves szeszfogyasztás mértéke így is riasztó: 98 százalékos tiszta szeszben mérve 10,7 liter. Ez a hatmilliónál több valós fogyasztó esetében személyenként napi több liter bort vagy akár fél liter rövidet is jelent.