Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Kik osztják a lapot?

Újból nagy felháborodást okozott egy privatizációs döntés: az állami tulajdonban lévő Magyar Posta árus-lapterjesztési privatizációs tenderét a francia többségű Magyar Lapterjesztő Rt. nyerte a Kiadói Vagyonkezelő Kft.-vel szemben. A Magyar Posta azzal indokolta a döntést, hogy a franciák lényegesen magasabb összeget kínáltak a portfólióért. A nyertes cég a Magyar Posta tulajdonában lévő hírlapterjesztő társaság 81-82 százalékos részvénypakettjének lett a tulajdonosa.
A pályázatban alulmaradt kiadókat tömörítő Kiadói Vagyonkezelő Kft. szerint az ML Rt. csak a terjesztési díjak emelésével tudja majd ellátni feladatát. A lappiac háromnegyedét képviselő, vesztes oldalon álló kiadók válaszul saját terjesztőhálózat kiépítését tervezik. Kívánatosabbnak tartanák ugyanis az európai gyakorlat követését, ahol a kiadók foglalkoznak a lapterjesztéssel. Ugyanakkor közleményt jelentettek meg, amelyben leszögezik: ha a döntést nem bírálják felül, úgy lapjaikat kivonják a jelenlegi árushálózatból és a lehető legrövidebb időn belül a tulajdonukban lévő lapterjesztő cégek fejlesztésével saját kezükbe veszik lapjaik árusterjesztését.
„Az árusítóhelyek azokkal fognak szerződést kötni, akiknek árujuk is van, az áru pedig nálunk van” - vázolta a hoppon maradt kiadók elképzeléseit Lengyel L. László, a Népszabadság felelős kiadója, aki szerint „pillanatok alatt létrehozható az önálló árushálózat”. A nyertes oldalon álló rt. képviselője szerint azonban az új hálózat kiépítése hosszú időt fog igénybe venni. Doros Béla, a Magyar Posta vezérigazgatója szintén úgy látja, hogy a lapok kivonása a jelenlegi terjesztőhálózatból igen nehézkes és egyben kockázatos folyamat lenne. Szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az újságok jelenléte az árusoknál marketingszempontból nélkülözhetetlen, még azon napila-pok számára is, melyek széles előfizetői körrel rendelkeznek. Így egyelőre csupán fenyegetésnek tekinthető a pályázat veszteseinek tervezett lépése.