Vissza a tartalomjegyzékhez


Másfél millió az állatoknak

Több mint másfél millió fontot hagyott állatjóléti szervezetekre Nikolaus Polgár, a világhírű oxfordi egyetem szerveskémiai tanszékének professzora, aki életében arról volt híres, hogy menhelynek is csak jóindulattal nevezhető, roskatag lakásban tengette életét, s foszlott kabátját spárgával fűzte össze.
A magyar születésű egyetemi tanár, akinek esetéről a legnagyobb brit konzervatív napilap, a The Daily Telegraph adott hírt, összesen 1,7 millió fontot (csaknem 600 millió forintot) juttatott végrendeletében az állatokkal szembeni kegyetlenkedés megakadályozásáért küzdő, hatósági jogkörű brit állatvédő szervezetnek és három másik, hasonló jellegű csoportnak, jóllehet őmaga soha még egy árva papagájt sem tartott.
Ismerőit azonban nem is ez utóbbi tény lepte meg, hanem a nemrégiben elhunyt professzor vagyonának mérete, hiszen Polgár doktor híres volt szinte nyomorúságos életkörülményeiről, arról, hogy lakásának omladozó falain már a kúszónövények is áthatoltak. Senkivel nem barátkozott, még kollégáihoz is alig szólt néhány szót. Egyik szomszédja a The Daily Telegraphnak elmondta: Polgár mindig hétrét görnyedten, lehajtott fejjel közlekedett az utcán, kabátját elöl egy spárga fogta össze, s „valószínűleg nemigen szerette az embereket”. Talán ezért hagyta a milliós összeget állatokkal törődő szervezetekre. Kihasználatlan vagyonának eredete munkatársai előtt is rejtély. A kollégium pénztárnoka, ahol Polgár tanított, megjegyezte: a magyar professzor „ugyan meglehetősen mértékletesen élt, viszont a jelek szerint igen körmönfont befektető lehetett”. (MTI)