Vissza a tartalomjegyzékhez

KEREZSI KATALIN
Amerikai konyha, magyar módra

A ma épülő házak többségébe úgynevezett amerikai konyhát terveznek. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Hogyan is néz ki eredetiben egy amerikai család konyhája, és vajon miért van a konyha egy légtérben az ebédlővel és a nappalival.
Tudnunk kell, hogy egy teljesen átlagos amerikai konyha rendelkezik minden olyan háztartási géppel, konyhai eszközzel, amelyek rendkívül leegyszerűsítik a háziasszony munkáját. Van mosogatógép, beépített „konyhamalac”, szagelszívó, stakesütő, szinte szagtalanul dolgozó egyéb sütő- és főzőalkalmatosságok. Az üzletekben készen vagy konyhakészen vásárolhatók a főzéshez szükséges áruk, így konyhai előkészítő munkára nincs szükség. A gépeknek és az előkészített alapanyagoknak köszönhetően pillanatok alatt elkészül egy párolt vagy sült hús, s hozzá a zöldségekben és gyümölcsökben bővölködő köret. Étkezés után újra a gép dolgozik, az alkotó pihen, s néhány percen belül újra ragyog az amerikai konyha, mintha nem is használták volna.
Nálunk a gépesítés még nem tart ilyen szinten. A nyers alapanyag trancsírozása, tisztítása nem a nappali közönsége elé szánt látvány, a csülkös bableves illata pedig nem feltétlenül kívánatos a nappaliban. Az otthon készült étel íze viszont hozzátartozik a családi fészek melegéhez, a háziasszonyoknak erről semmiképpen sem kellene lemondaniuk. A magyar gasztronómia világhírű, sok turista számára jelent vonzerőt. Számos család táplálkozását azonban sajnos az egyoldalúság jellemzi, nem ismertek a zöldségek, gyümölcsök gazdag felhasználási lehetőségei.
A magyaros ízek megőrzése mellett törekedhetünk családunkban az egészséges, tartalmas étrend bevezetésére. Ehhez szeretnénk kedvet csinálni az alábbi recepttel.