Vissza a tartalomjegyzékhez


Fortélyok folt ellen

MUNKATÁRSAINKTÓL

Gyakran okoz bosszúságot a háziasszonyoknak a terítőre ömlött zsíros étel, a gyerek nadrágjába ragadt rágógumi, vagy egy eltévedt folt az alkalmi blúz gallérján. Ma már széles választékban kínálnak a háztartási és illatszerboltok különböző folt
elleni csodaszereket. Hadd ajánljunk itt egy-két ősi, jól bevált módszert. Ezek alkalmazásához az említésre kerülő néhány segédeszközt be lehet szerezni a gyógyszertárakban.
Zsírfolt: vászontextíliából szappanos vizes dörzsöléssel tüntethetjük el, gyapjúból pedig tiszta benzinnel.
Gyertyafolt: tegyünk a sérült textília alá és fölé vastag szalvétát vagy egy hulladék pamutanyagot, és forró vasalóval többször vasaljuk át.
Rágógumi: eltávolíthatjuk acetonnal - még hajból is -, de betehetjük a ruhadarabot a mélyhűtőbe is, mert a megfagyott gumi viszonylag könnyen elválik a textiltől. Próbálkozhatunk még szalmiákszeszes-vizes oldattal és foltbenzinnel.
Rúzsfolt: a foltot glicerinnel itassuk át, majd alkohollal mossuk ki.
Rozsdafolt: ezt a foltot citromszelettel vagy citromsavval dörzsölve távolíthatjuk el.
Tejfolt: glicerines átitatás után fél órát hagyjuk állni, majd alkoholos vattával dörzsöljük át, mossuk ki.
Tintafolt, filctollfolt: könynyen és gyorsan kivehető, ha denaturált szesszel bedörzsöljük. A színét eresztő ruhadarabokkal azonban óvatosan bánjunk!
Vérfolt: hideg vízzel szabadulhatunk meg tőle leggyorsabban, majd szappanos dörzsölést alkalmazzunk.
Gyümölcsfolt: kenjük be a foltot citromlével, de vigyázzunk arra, hogy a textil ne veszítse el a színét.
Penészfolt: néhány óráig áztassuk be a ruhaneműt ecetes vízbe, majd bő, tiszta vízben öblítsük ki.
A fenti szerek mellett jó, ha van otthon egy tubus olcsón beszerezhető gallértisztító, amelyet nem csupán az igénybevett ingek gallérjára és kézelőjére kenhetünk, hanem a frissen keletkezett foltokra is. A makacsabbak esetében hagyjuk a gallértisztító krémet 24 óráig állni a ruhadarabon.