Vissza a tartalomjegyzékhez

HORVÁTH GÁBOR
Országjáró
Túraajánlat a Mecsekből

Hazánk egyik legismertebb és talán legszebb hegysége a Mecsek. Területe a hozzátartozó dombvidékkel együtt 1000 négyzetkilométer. A Dunántúli-dombságból magasodik ki, határai nehezen jelölhetőek. Északon és keleten a Tolnai-dombság, délen a Baranyai-dombság, nyugaton pedig a Zselic határolja.
A közelmúltban összeállított turistatérképek segítségével a keleti és nyugati részekről tájékozódhatunk. A Mecsek bőséges túrázási lehetőséget kínál. Ajánlható kézikönyv a Mecsek természetjáró kalauza, illetve a Mecsek turistatérképe.

Útvonalajánlatunk:
- Újmecsekaljai buszvégállomás, Éger-völgy, Jakab-hegy, Zsongor-kő, Babás-szerkövek, Cserkút, Cserkúti csárda, 26-os autóbusszal az újmecsekaljai buszvégállomás (13-14 km)
- Vasútállomás 34-es vagy 35/A jelzésű busszal Dömörkapuig, Kis-rét, Kantavár, Kánya-forrás, Nagy-Mély-völgy, Kőlyuk, Petnyáki-völgy, Meleg-Mányi-völgy, Tripammer-fa, Hősök tere, 31-es busszal viszsza a vasútállomásra (14 km)
- Távolsági busszal vagy autóval Mecseknádasd, Óbánya, Kisújbánya, Püspökszentlászló, Hosszúhetény, távolsági busszal vissza Pécsre vagy Püspökszentlászló után vissza Mecseknádasdra, onnan autóval Pécsre (gyalogtúra: 15-20 km)