Vissza a tartalomjegyzékhez

TÓTH MÁTÉ
Ezt jól kifogtuk

A jó idő beköszöntével emberek tízezrei árasztják el a partokat, hogy a karácsonyra ajándékba kapott (és eddig dédelgetett) felszerelésüket fölavathassák.
A buzgó pecásoknak azonban fontos tudniuk, hogy az új horgászati törvény szerint 1998. január 1-jétől csak érvényes engedéllyel és vizsgával szabad halat fogniuk. Nagytavunkon, a Balatonon az eddigi gyakorlattól eltérően egész évben horgászhatunk, mivel megszűnt az általános tilalom, és itt is a fajokra vonatkozó tilalom lépett helyébe.
Az indulás előtt néhány jó tanács: cseréljük le tavalyi, megtépázott zsinórjainkat új, jó minőségű damilra. A jó zsinór tulajdonságai: magas szakítószilárdság, jó csomótűrés, lágyság. Ellenőrizzük orsónk és botunk állapotát, a gyűrűket, zsinórvezető görgőket, és pótoljuk az esetleges hiányosságokat. Nincs rosszabb annál, mint amikor azért kell idő előtt abbahagynunk egy sikeresnek ígérkező horgászatot, mert nem készültünk fel elég alaposan.
Hová menjünk horgászni? Íme néhány tipp: Rákosligeten, Budapest határában, a Cinkotai Parkerdő mellett találjuk a Naplás-tavat, vagy más néven Szilas-tározót, amely a Szilas-patakból táplálkozik. Az erdőkkel körülvett vizet természetvédelmi területté nyilvánították, így a horgászat mellett kirándulásra is nyílik lehetőség. Itt a felnőtt napijegy ára 1500 forint.
Még Pilisvörösvár előtt, a solymári elágazás után jobbra találjuk a Máziréti-víztározót. Bő halállománya teszi látogatottá ezt a tavat (a napijegy ára itt is 1500 forint). A ráckevei Duna-ág olcsóbb árakkal kecsegtet, az utóbbi időben azonban ezen a területen egyre kevesebb a hal. Pár száz forintból megúszhatjuk, ha a nagy Duna valamelyik szakaszát keressük föl. Érdemesebb azonban minél távolabb letáboroznunk a fővárostól, hogy a vízszennyeződésből adódó kellemetlenségeket elkerülhessük.
Miután eltöltöttünk pár kellemes és sikeres órát a vízparton, felszerelésünket gondosan pakoljuk el - és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy tisztán hagyjuk ott a terepet.