Vissza a tartalomjegyzékhez


Kábulhatnak a nézők

A labdarúgók mellett a kábítószercsempészek is készülnek a Franciaországban júniusban kezdődő labdarúgó-világbajnokságra: a „szokásos piaci tevékenységükön” túl, megkezdték a legkülönfélébb kábítószerek felhalmozását és előkészítését, hogy a nagy tömegeket megmozgató rendezvények helyszíneit és a szurkolók szálláshelyeit „beterítsék” áruikkal.
A francia rendőrség és vámőrség legalábbis erre a következtetésre jutott, miután hétfőn közölték: rekordmennyiségű kábítószert - egyetlen tételben 1,3 tonna hasiskészletet - sikerült megtalálniuk, és tucatnyi csempészt és kereskedőt őrizetbe vettek a hétvégén.
A rekord hasisfogásra Nizza közelében, a Földközi-tenger partján lévő Antibes-ban bukkantak rá, ahol egy bérelt luxusvilla pincéjében több mint 1300 kilogramm hasist fedeztek fel - a kábítószer Marokkóból érkezett, valószínűleg tengeri úton. A francia állampolgárságú kábítószercsempészek az árut fele-fele arányban akarták elosztani a közeli olasz piac, illetve a foci-világbajnokság meccseit látogató több százezer szurkoló között.
Marseilles-ben tucatnyi drogcsempészt és -kereskedőt vettek őrizetbe, miután a nagy kikötőváros északi negyedeiben közel száz kilogramm, a foci vb-re „elraktározott” hasisra leltek. (Marseilles-ben hét vb-meccset tartanak majd a nyáron.) A rendőrök szerint az amúgy már féléve működő, jól kiépített hálózat heti 40 kilogrammos nagyságrendben látta el rendszeresen a Toulouse környéki régió fogyasztóit. A havonta elfogott vadkender-sűrítmény (cannabis) mennyisége több száz kilóra rúg, ennek ellenére a részben Spanyolországon át, részben közvetlenül Marokkóból „importált”, a legkevésbé veszélyesnek számító könnyűdrogból nincs hiány. A francia hatóságok szerint ez utóbbiból a „déli kapcsolattal” egyenértékű behozatali arányt jelent az északi: a Belgiumon át alapvetően Hollandiából érkező cannabis. Emiatt - dacára az Európai Unió egyezményének - az északfrancia határtérségben rendszeresen átvizsgálják a „külföldről” érkezők csomagjait és járműveit.